Matka natura obdarzyła nas prawdziwymi wspaniałościami. Niektóre mogą ochronić nas przed chorobami. Są przy tym naprawdę smaczne, a większość z nich prawdopodobnie już masz w kuchni
fit.pl
2013-06-11 00:00
Udostępnij
Dary od matki natury
Migdały

Idealne na przekąskę. Osoby, które do swojej diety włączyły migdały schudły o 62% więcej niż osoby odchudzające się bez nich. Dodatkowo amatorzy migdałów stracili 56% tłuszczu więcej – wynika z badań przeprowadzonych przez dr Loma Lindę z Uniwersytetu Kalifornia. - Błonnik zawarty w migdałach może zmniejszać absorpcję niektórych tłuszczy – uważa Linda. Migdały obniżają także cienienie krwi a zawarta w nich witamina E korzystnie działa na skórę.

Jedz około 35 migdałów na dobę. Mogą być surowe lub grillowane na patelni.

Jęczmień

Możesz używać go zamiast zwykłego ryżu. Jęczmień ma prawie dwa razy więcej błonnika i selenu niż przysmak Chińczyków. Włókna jęczmienia zawierają beta glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza przyswajanie tłuszczów.

Czarna fasola

Czerń jest zawsze w modzie. Im ciemniejsza zewnętrzna warstwa fasoli tym więcej kryje w środku antyoksydantów. Ciemna fasola może być świetnym składnikiem wielu potraw– ma tyle protein, że może zastąpić mięso i wciąż tyle witamin ile powinno mieć warzywo. Czarna fasola dostarcza mnóstwo kwasu foliowego, magnezu i żelaza. Fasola z puszki jest tak samo zdrowa jak suszona.

Brukselka

Jest bogatym źródłem witamin A i C oraz kolagenu, który pomaga walczyć ze zmarszczkami. Jeśli do brukselki dodamy kapustę i oliwę z oliwek powstanie bardzo zdrowa sałatkowa mieszanka.

Kapusta

U kobiet, które jadły trzy lub więcej porcji kapusty tygodniowo ryzyko raka piersi zmalało o 50-70% - wynika z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Stanowy w Michigan. Kapusta zawiera składniki, które mogą zapobiec tej chorobie oraz obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Curry

Nie bój się używać curry. Badania wskazują, że jedzenie curry raz lub dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko starczej demencji nawet o połowę. Kurkumina zawarta w przyprawie może również zmniejszyć ryzyko Alzheimera i raka.

Posyp swoje ulubione warzywa mieszanką curry i czarnego pieprzu by wydobyć z nich jeszcze więcej zdrowotnych korzyści.

Pstrąg tęczowy

To bogate źródło witaminy A oraz kwasów omega-3. Jedzenie ryb raz lub dwa razy w tygodniu poprawia działanie mózgu. Ma też wiele innych prozdrowotnych właściwości.

warzywa-stragan

Winogrona

Skóra czerwonych winogron zawiera składniki poprawiające działanie mózgu oraz redukujące ryzyko chorób serca i raka. By zniwelować skutki zbyt tłustego posiłku warto sięgnąć po garść czerwonych i zielonych winogron.

Kiwi

Mały może więcej. W niewielkim kiwi kryje się więcej witaminy C niż w dużej pomarańczy. W odróżnieniu od innych owoców, kiwi zawiera także witaminę E, pomagającą zwalczać wolne rodniki i zachować skórę w doskonałej formie.

Grzyby

W badaniu przeprowadzonym przez Penn State University grzyby dodane do codziennego menu zwierząt poprawiły ich system immunologiczny. Podobnie może być z ludźmi. Dlatego warto włączyć do swojej diety dwie łyżki grzybów dziennie.

Cebula

Wywołujące łzy warzywo zawiera składniki do walki z chorobami na wszystkich frontach. Fruktany wspomagają wzrost pożytecznych bakterii w jelitach. Flawonoidy chronią przed uszkodzeniem DNA.

Nie uciekaj od ostrej cebuli. By poprawić jej smak możesz na przykład wrzucić plastry na grilla.

Oregano

Mamma mia! - Zaledwie pół łyżki oregano zawiera tyle przeciwutleniaczy co trzy szklanki szpinaku. Warto posypać nim swoje ulubione dania, bo oregano pasuje nie tylko do pizzy.

Kukurydza

Żółte kuleczki to zdrowie w praktycznie każdej formie. Kukurydza gotowana na parze czy popcorn (bez dodatku tłuszczu) to bogate źródła karotenoidów i luteiny, które chronią oczy i skórę.

Arbuz

Pomidory zawierają likopen, który zapobiega chorobom serca i niektórym nowotworom.
Soczysty owoc jest również pełen cytruliny i argininy, które stymulują pracę mięśni i zwiększają ich wydolność.

Wystaw arbuza z lodówki. Zdaniem ekspertów w temperaturze pokojowej arbuz zawiera więcej karotenoidów niż gdy jest schłodzony.

www.fit.pl