Dlaczego warto jeść awokado? Kilka pysznych przepisów

Po awokado warto sięgnąć nie tylko z powodu jego zdrowotnych właściwości, ale także ze względu na smak. Oto kilka przepisów, które wydobędą cały aromat awokado.
fit.pl
2014-11-05 00:00
Udostępnij
Dlaczego warto jeść awokado? Kilka pysznych przepisów

Awokado - wyjątkowy owoc

Większość popularnych owoców jest bogata w cukry proste. Z jednej strony zawierają dużo witamin i antyoksydantów, z drugiej - węglowodany w nich zawarte mogą być niebezpieczne dla sylwetki i powodować odkładanie tkanki tłuszczowej. W tej grupie awokado jest szczególne, zamiast dużej ilości fruktozy zawiera zdrowe tłuszcze, które pomagają spalać tkankę tłuszczową, działają ochronnie na stawy, stabilizują poziom insuliny i wspomagają pracę serca!

 

Układ krążenia

Odkładanie blaszki miażdżycowej, zawały, oraz inne, liczne schorzenia układu sercowo naczyniowego spowodowane są w przeważającej mierze niewłaściwym spożyciem tłuszczy. Choć słowo "niewłaściwe" może okazać się dziwne, jest jak najbardziej na miejscu. Należy pamiętać, że problem ten nie wynika ze spożycia tłuszczu zwierzęcego, ale niewłaściwych proporcji tłuszczu w diecie. W idealnym przypadku powinniśmy spożywać 1/3 tłuszczy zwierzęcych, 1/3 tłuszczy jednonienasyconych i 1/3 tłuszczy wielonienasyconych. Niestety, tradycyjna polska kuchnia dostarcza przede wszystkim tłuszczu zwierzęcego, co nie sprzyja dobremu zdrowiu. Stad tłuszcze zwierzęce przyjęło się traktować jako te złe. To jednak prawda połowiczna. Niemniej, awokado skutecznie pomoże wyrównać ów bilans, dzięki zawartości kwasów jednonienasyconych oraz Omega-3. Oznacza to, że jego spożycie zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego i obniża poziom cholesterolu.

 

Odchudzanie

Głównym winowajcą otyłości nie są tłuszcze, jak przyjęło się twierdzić. Okazuje się, że to węglowodany, szczególnie te proste i wysokoprzetworzone promują odkładanie tkanki tłuszczowej bardziej niż jakiekolwiek inne składniki pokarmowe. Co więcej, odpowiednie spożycie tłuszczu, szczególnie kwasów jednonienasyconych, oraz z rodziny Omega-3, znakomicie hamuje łaknienie, sprzyja ustabilizowaniu poziomu insuliny i nasila procesy spalania tkanki tłuszczowej. Zjawisko to zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

 

Stawy

Stany zapalne stawów, popularnie nazywane artretyzmem, to częsta dolegliwość, która zwykle pojawia się po 40-50 roku życia. Za przyczynę uznaje się mediatory stanu zapalnego, które organizm produkuje w nadmiernych ilościach. Objawia się to bólem oraz ograniczeniem ruchomości stawów i zwykle ulega nasileniu pod wpływem mleka, cukru, pszenicy czy kukurydzy. Zawarte w awokado fitosterole i przeciwutleniacze, takie jak witamina E, witamina C czy karotenoidy, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbóle i znakomicie wspomaga to leczenie oraz działa profilaktycznie.




Przepisy z awokado

Sałatka z tuńczykiem, orzechami i awokado

Składniki:
- 120g tuńczyka z wody
- 1/4 awokado
- 200g białej kapusty
- 1 pomidor
- 15g orzechów włoskich
- 10 oliwek zielonych
- odrobina ostrej papryki chilli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- czarny pieprz, odrobina soli

Przygotowanie:
Kapustę posiekać, dodać tuńczyka, pokrojonego pomidora, awokado, orzechy i oliwki. Sok z cytryny połączyć z octem i siekaną papryczka chilli. Dodać do sałatki, a następnie doprawić pieprzem i szczypta soli.

Kaloryczność: 374 kcal

Białko: 24 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 9 g 

 

Spaghetti z drobiem i sosem pomidorowym

Składniki:
- 75g makaronu pełnoziarnistego typu Spaghetti
- niewielki filet z piersi kurczaka
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 awkado
- kawałek pora (około 10cm)
- 100ml drobiowego bulionu
- 3 rzodkiewki
- suszona bazylia, pietruszka, kolendra, czarny pieprz i szczypta soli

Przygotowanie:
Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojonego i obranego ze skóry pomidora. Doprawić bazylią, pietruszką, kolendrą i pieprzem. Smażyć przez 3-4 minuty, a następnie dodać bulion i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ugotowanego wcześniej i pokrojonego kurczaka (mięso można również przygotować w piekarniku)
Makaron ugotować i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone awokado, rzodkiewkę i siekany por.

Kaloryczność: 493 kcal

Białko: 33 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 61 g 

 

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Składniki:
- 120g tuńczyka z wody
- 1 jajo
- 1/2 awokado
- 10 orzechów laskowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czarny pieprz

Przygotowanie:
Jajo ugotować na twardo i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać tuńczyka, pokrojoną paprykę, awokado oraz orzechy. Ocet połączyć z sokiem z cytryny i polać sałatkę. Doprawić pieprzem.

Kaloryczność: 325 kcal

Białko: 29g
Tłuszcz: 21g
Węglowodany: 5g

Jacek Bilczyński
www.fit.pl