Inaczej koper włoski jest warzywem, z którym można robić dosłownie wszystko: dusić, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo  
fit.pl
2012-08-13 00:00
Udostępnij
Fenkuł
Jest dobrym źródłem witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Korzyści płynące z regularnego spożywania kopru:
  • regularne menstruacje - warzywo to reguluje gospodarkę hormonalną organizmu kobiety;
  • zdrowe oczy - chroni narząd wzroku przed niekorzystnym działaniem światła jak i naturalnych procesów starzenia się dzięki swoim antyoksydantom;
  • dobre trawienie - niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w tym warzywie wpływają pozytywnie na wydzielanie soku żołądkowego, ponadto fenkuł dzięki swym komponentom redukuje stany zapalne żołądka i wspomaga wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia;
  • ochrona przed anemią - niehemowe żelazo i histydyna, którą znajdziemy w tym warzywie zapobiegają niedokrwistości, histydyna ponadto stymuluje produkcję hemoglobin – czerwonych ciałek krwi;
  • zdrowe nerki - jest naturalnym diuretykiem, a co za tym idzie zwiększa częstość oddawania moczu wspierając tym samym procesy oczyszczania organizmu;
  • silne włosy - koper wpływa na poprawę kondycji włosów, zapobiega ich wypadaniu

Pamiętajmy jednak, że mimo korzyści płynących ze spożywania kopru włoskiego i jego wspaniałego anyżkowego smaku, nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach. Zawiera on bowiem anetol, a jego pestki wykorzystywane są do produkcji preparatów wywołujących aborcję. Z tego również powodu kobiety w ciąży powinny BEZWZGLĘDNIE wykluczyć go ze swojej diety.

Uwaga! Osoby przyjmujące antybiotyki, których substancją czynną jest ciproflaxacin (stosowany głównie w przypadku infekcji bakteryjnych dróg moczowych, dolnych dróg oddechowych, tkanki miękkiej i kości) powinny unikać tego warzywa, gdyż może on zmniejszyć absorpcję leku nawet do 50%.

Trzymajmy się więc zasady złotego środka i pamiętajmy słowa Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną.”

Joanna Jamróz
www.fit.pl