Podejmij dietetyczne wyzwanie - schudnij z fit.pl

Zastanawiasz się co powinieneś jeść, aby schudnąć? Przedstawiamy tygodniowy plan dietetyczny, który pozwoli Ci nabrać odpowiednich nawyków żywieniowych   
fit.pl
2014-03-10 00:00
Udostępnij
Podejmij dietetyczne wyzwanie - schudnij z fit.pl
PONIEDZIAŁEK

 owsianka1
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Banan 120 g (1 mały)
Owsianka z siemieniem lnianym:
- Płatki owsiane 50 g (1/2 szkl.)
- Siemię lniane 5 g (2 łyżeczki)
- Otręby 10g (2 łyżeczki)
- mleko sojowe - 250ml
- wafel ryżowy 1 sztuka (10g)
- kefir 1 szklanka (250ml)
- jabłko 1 sztuka (100g)
Ziemniaki 200 g
Fasola w sosie pomidorowym:
- Fasola biała 50 g (1/4 szkl.)
- Pomidor 200 g (1 duży)
- Cebula 30 g (1 mała)
- Czosnek 1 szt.
- Natka pietruszki 5 g (do smaku)
- Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
Mięta parzona 250ml
Mandarynki 160 g (4 małe)
Twarożek ze śliwkami:
- Tofu miękkie - 100 g
- Śliwki suszone 20 g
Bułka żytnia 70 g (1 średnia)
Margaryna miękka 50% tł. 10 g (2 łyżeczki)
Polędwica z indyka 60 g
Ogórek kwaszony 120 g (2 średnie)
Herbata rumiankowa 250ml

 

 WTOREK

nalesniki
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Naleśniki z serem, szynką i bazylią:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50 g (1/3 szkl.)
- Mleko 1,5% tł. 100 ml (1/2 szkl.)
- Białko jaja kurzego 1 szt.
- Ser twarogowy chudy 50 g
Nektar wiśniowy 250 ml (1 szkl.)
Wafel ryżowy 10 g (1 szt.)
Kasza kuskus 60 g (1/3 szkl.)
Pieczona pierś z kurczaka
-Mięso z piersi kurczaka 100 g
-Olej rzepakowy uniwersalny 2 g (1/2 łyżeczki)
-Sałatka z pomidorów, ogórka i kukurydzy:
- Pomidor 100 g (1 średni)
- Ogórek kwaszony 80 g (1 szt.)
- Kukurydza konserwowa 30 g (3 łyżki)
- Natka pietruszki 5 g (do smaku)
- Czosnek 1 szt.
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Serek waniliowy:
- Ser twarogowy chudy 80 g
- Jogurt naturalny 2% tł. 30 g (2 łyżki)
- Miód pszczeli 7 g (1 łyżeczka)
- Cukier waniliowy 5 g (1 łyżeczka)
Bułka sojowa 70 g (1 średnia)
Marchew 100 g (1 średnia)
Jogurt naturalny 2% tł. 150 g

 

 ŚRODA

cielecina 
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Chleb razowy – 2 kromki
serek wiejski – 150 g
miód – 2 łyżeczki
suszone śliwki – 2 sztuki
Jogurt pitny owocowy – 250 ml
mandarynka – 1 sztuka
Cielęcina z warzywami
- cielęcina – 130 g
- ryż brązowy suchy – 4 łyżki (40 g)
Surówka:
marchewka tarta – 1 sztuka
seler tarty – 100 g
jogurt naturalny – 24 g
mięta parzona – 1 szklanka
Gotowana fasolka szparagowa Chleb pumpernikiel – 1 sztuka
twarożek
kalafior gotowany

 

CZWARTEK

kalafior 
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
- bułka grahamka 1 sztuka (80g)
- awokado 2 plastry (20g)
- pomidor 1 sztuka (100g)
- serek Activia 1 sztuka
- wafel ryżowy 1 sztuka (10g)
- śliwki 4 sztuki
Makaron z serkiem:
- makaron razowy 40g
- serek wiejski 150g
- jogurt naturalny 2 łyżki
Sałatka:
- sałata głowiasta 5 liści sałaty
- ogórek pół sztuki (50g)
- koperek świeży 1 łyżeczka
- pomidor 1 sztuka (100g)
- oliwa z oliwek 1 łyżka (12g)
- rumianek parzony 1 szklanka (250ml)
- gotowany kalafior 200g
- pieczywo chrupkie 1 listek (10g)
- chleb pszenno-żytni 1 kromka (40g)
Tatar z łososia z ogórkiem zielonym:
- łosoś wędzony 50g
- ogórek zielony 1 sztuka (100g)
- bazylia świeża 4 listki

 

PIĄTEK

makaron-z-warzywami 
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Bułka grahamka 80 g (1 średnia)
Margaryna 50% tł. 10 g (2 łyżeczki)
Polędwica z indyka 40 g
Sok marchwiowy 250 ml (1 szkl.)
Jogurt naturalny 2% tł. 150 g
Jabłko 180 g (1 średnie)
Makaron pełnoziarnisty 60 g
Grillowane warzywa:
- Pieczarki 100 g (5 średnich)
- Cukinia 50 g (1/4 średniej)
- Cukinia 100 g (1/2 małej)
- Cebula 30 g (1 mała)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Ser Camembert 50 g
Mandarynki 160 g (4 małe)
Twarożek z miodem i orzechami:
- Ser twarogowy chudy 80 g
- Jogurt naturalny 2% tł. 30 g (2 łyżki)
- Miód pszczeli 10 g (1 czubata łyżeczka)
- Orzechy laskowe 10 g
Sałatka z ryżu z indykiem:
- Ryż parboiled 50 g (1/4 szkl.)
- Mięso z piersi indyka 80 g (upiec lub ugotować)
- Ogórek kwaszony 50 g (1 mały)
- Groszek zielony 50 g
- Papryka zielona 25 g
- Natka pietruszki 5 g (do smaku)
- Olej z pestek winogron 5 g (1 łyżeczka

 

SOBOTA

caprese 
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Pomarańcza 200 g (1 średnia)
Bułka owsiana 70 g (1 średnia)
Dżem truskawkowy niskosłodzony 30 g (2 łyżki)
Pestki dyni 10 g
Jogurt naturalny 2% tł. 200 g
Ogórek 100 g (1 mały)
Kasza gryczana 60 g (1/3 szkl.)
Gulasz z indyka:
- Mięso z piersi indyka 100 g
- Pomidor 100 g (1 średni)
- Cebula 30 g (1 mała)
- Czosnek 1 szt.
- Mąka pszenna 5 g (1 czubata łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 łyżeczka)
Sałata z sokiem cytrynowym i oliwą:
- Sałata 100 g
- Sok cytrynowy 15 ml (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
Winogrona 150 g (1 mała kistka)
Twarożek truskawkowy:
- Ser twarogowy chudy 80 g
- Jogurt naturalny 2% tł. 30 g (2 łyżki)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 30 g (2 łyżki)
Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g (1 1/2 średnie kromki)
Sałatka caprese:
- Pomidor 100 g (1 średnie)
- Mozarella 50 g
- Bazylia świeża 5 g (do smaku)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)

 

NIEDZIELA

 
Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja
Jogurt naturalny 0,5% - 250 g
crunchy – 3 łyżki
płatki owsiane – 4 łyżki
otręby pszenne – 2 łyżki
jabłko – 1 sztuka
Jogurt z musli – 250 g
jabłko – 1 sztuka
Dorsz pieczony w ziołach
- dorsz – 150 g
- sok z cytryny – 2 łyżki
- oregano – 1 łyżeczka
zioła prowansalskie – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
ziemniaki z wody – 2 sztuki
surówka z kiszonej kapusty

mięta parzona
Banan – jedna sztuka
maślanka – 150 ml
Chleb żytni – 1 kromka
polędwica drobiowa – 4 plasterki
buraczki gotowane – 2 małe

 www.dieta.fit.pl