fit.pl mobile logo

Zapiekanka z selerem naciowym

Zapiekanki to potrawy, które odgrzewane dnia następnego mają więcej smaku i aromatu niż w dniu ich przygotowania
zapiekanka z seleremZapiekanka z selerem naciowym

Składniki:
1 kg selera naciowego, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, sól, 4 łyżki startego żółtego sera, posiekany koperek, pieprz czarny mielony, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.

Wykonanie:
Seler umyć, liście odciąć, odłożyć. Łodygi pokroić w 6 cm kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 30 min, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Mąkę zasmażyć z 2 łyżkami masła. Mieszając rozprowadzić ciepłym mlekiem. Dolać 1/2 szklanki wywaru z ugotowanego selera. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrojone łodygi selera ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem, posypać startym serem i wiórkami masła. Zapiekać 10 min w piekarniku w temp. 220°C. Potrawę podawać z posiekanymi liśćmi selera i koperkiem.

www.fit.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

fit.pl profil na Facebooku fit.pl kanał na Youtube Forum dyskusyjne fit.pl