W pracy też można odżywiać się zdrowo – wystarczy tylko trochę chęci i samozaparcia. Brak czasu, czy stołówki nie jest wcale usprawiedliwieniem dla niezdrowego odżywiania.
fit.pl
2010-04-12 00:00
Udostępnij
Zdrowe odżywianie w pracy
Jeśli będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ustalania jadłospisu w pracy, unikniemy otyłości i nieprzyjemnych dolegliwości.

A oto one:
  • Jednym z podstawowych grzechów, jakie popełniamy jest nieregularne odżywianie. Wielu z nas je tylko śniadanie, w pracy kanapkę i dopiero po powrocie do domu funduje sobie obfity obiad. To najprostsza droga do otyłości. Staraj się jeść regularnie: najlepiej trzy posiłki dziennie. Warto też coś przekąsić co dwie-trzy godziny. To zapewni stały poziom glukozy w organizmie, dzięki czemu unikniemy ataków senności czy rozdrażnienia. Czasem trudno jest regularnie się odżywiać, np. w przypadku pracy zmianowej, ale nie jest to niemożliwe.
  • Słyszałeś to już pewnie wiele razy, ale będziemy to powtarzać do znudzenia: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Nawet nie próbuj wychodzić bez niego z domu. Jeśli nie zdążyłeś zjeść w domu, zjedz zaraz po przyjściu do pracy. Może to być cokolwiek – kanapka, jogurt, płatki śniadaniowe itp. Ważne by dostarczyć organizmowi po nocnym poście paliwa niezbędnego do działania.
  • Pierwszy posiłek dnia zostanie szybko spalony przez organizm, więc warto pomyśleć o kolejnej dawce paliwa. Zjedz drugie śniadanie – może to być owoc, jogurt, albo kanapka z wędliną lub serem. Oby nie była to kanapka z fast- foodu.
  • Jeśli możesz sobie zrobić przerwę obiadową, wykorzystaj to. Ale uwaga: trzeba się zdecydować, czy posiłek jedzony w przerwie obiadowej będzie podstawowym posiłkiem dnia, czy tylko przekąską. Wielu po obiedzie zjedzonym w pracy robi sobie drugi obiad po powrocie do domu. To błędne koło. Albo jemy do syta w pracy a w domu tylko lekka kolację, albo odwrotnie.
  • jedzenie praca2Uważaj, gdzie jesz. Unikaj fastfoodów – można tam zjeść od czasu do czasu, ale na pewno nie regularnie. Wybieraj jadłodajnie, gdzie króluje zdrowsze menu, np. sałatki, soki owocowe itp. Może to być np. bar mleczny, bar sałatkowy itp.
  • Kontroluj ilość tego, co jesz. Chipsy, batonik, czy jabłko – to też posiłek. Jeśli nie chcesz dostarczyć sobie zbyt dużo kalorii zwróć uwagę na te „drobiazgi”. 
  • Planuj swój jadłospis. Możesz np. przygotować sobie wieczorem, to co zabierzesz następnego dnia do pracy. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której przyciśnięty głodem zjesz cokolwiek. Dobrze też urozmaicać swoją dietę, by nie jeść ciągle tego samego.
  • Zwracaj uwagę na jakość posiłków, które zabierasz do pracy. Unikaj tzw. „gorących kubków” i zup w proszku. Jeśli już zupa, to z kartonu – jest nieco zdrowsza od tych w proszku. Można też zrobić sobie mrożonkę: mrożone potrawy warzywne zachowują witaminy i wartości odżywcze w przeciwieństwie do zup w proszku.
  • Jedzenie na telefon? – można, ale niezbyt często i zamiast pizzy lepiej wybrać bardziej wartościowy posiłek.
  • Uważaj na to, co pijesz. Kawa i herbata tak naprawdę nie dostarczają organizmowi wody, ale wręcz jej go pozbawiają. Lepiej pić wodę, soki owocowe i warzywne, a jeśli herbatę, to ziołową lub owocową. Jeśli kawa – to najwyżej dwie filiżanki dziennie i najlepiej z mlekiem, które dostarczy organizmowi wypłukiwanego przez kawę wapnia i magnezu. Lepiej też unikać gazowanych, słodkich napojów – dostarczają organizmowi mnóstwo pustych kalorii i żadnych odżywczych składników. Może to brzmi, jak banał, ale najlepsza do ugaszenia pragnienia i najzdrowsza dla organizmu jest woda mineralna – zarówno niegazowana, jak i gazowana.