Zastanawiasz się, po jakie przekąski sięgnąć, aby nie przysporzyć w sobie zbędnych kalorii? Badania pokazują, że niektóre przekąski spożywane między posiłkami mogą nie tylko kontrolować kalorie, ale również powstrzymać przejadanie się
fit.pl
2010-10-18 00:00
Udostępnij
Zdrowe przekąski
przekaski2Zdrowa przegryzka pomaga w walce z nadwagą i chroni przed nagłymi atakami głodu. Jej zadaniem jest zaspokojenie apetytu, nasycenie i podtrzymanie tempa metabolizmu. Po zjedzeniu takiej przegryzki, poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a organizm przyzwyczaja się do takiego stanu i nie odkłada zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.

Gdy burczy ci w brzuchu, a do kolejnego posiłku jest daleko warto sięgnąć po warzywa. Zawarty w nich błonnik przyspiesza metabolizm oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Sięgaj więc po: seler naciowy, sałatę lodową, kapustę pekińską, marchew, pomidory, ogórek zielony. Mają niewiele kalorii za to mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Wybieraj przekąski bogate w sycące białko. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje dużo energii, którą czerpie z tkanki tłuszczowej. Wtedy najlepiej zjedz: plaster chudego twarogu, jogurt naturalny, maślankę. Zjedzenie białka jest wygodną i pożywna przekąską.

Sięgając po jogurt, pamiętaj, że nie każdy jest zdrowy. W jogurcie powinny znajdować się tylko szczepy bakterii i mleko. Większa ilość składników może wskazywać na zawartość sztucznych produktów. Lepiej jeść jogurty naturalne niż owocowe.

Nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam – zawierają dużo witamin A, E, B oraz cynk. Mają w sobie także zdrowe tłuszcze roślinne. Ich zwartość pozytywnie wpływa na wygląd cery. Niezdrowe przyzwyczajenia dietetyczne zastąp orzechami, suszonymi morelami, rodzynkami, czy migdałami. Są to produkty również bardzo kaloryczne, jednak dostarczają nam wiele cennych składników w postaci witamin, korzystnych tłuszczy roślinnych jak i soli mineralnych. Są cennym źródłem żelaza, cynku, krzemu oraz witamin z grupy B.

[-------]

Kiedy doskwiera Ci głód możesz z powodzeniem sięgnąć po orzechy, które bogate w jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, a także błonnik, magnez, witaminę E wspomagają koncentrację, przekaski3obniżają poziom złego cholesterolu, a także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Musisz jednak uważać, gdyż są dość kaloryczne. Dlatego tez dzienna porcja nie powinna przekraczać 30 g.

Kiedy dopada Cię chęć na przegryzienie czegoś skorzystaj z dobrodziejstw natury. Owoce są bardzo zdrowe, spełniają podobną rolę w żywieniu jak warzywa. Pamiętajmy jednak, że zawierają sporo cukrów prostych, więc z ich ilością również nie należy przesadzać. Jesienią warto sięgać po jabłka, ponieważ są źródłem błonnika. Polecane są zwłaszcza osobom na diecie odchudzającej. Jabłka dają uczucie sytości i poprawiają trawienie. Ponadto zawarte w nich wapń i krzem wzmacniają włosy i paznokcie. Jabłka trzeba zjadać ze skórką, ponieważ dzięki niej usuwane są toksyny z naszego organizmu. Należy pamiętać, że jedno jabłko średniej wielkości ma 70 kcal.

Zdrowa przegryzka ma nie tylko za zadanie zaspokoić głód, ale również pozwala zachować szczupłą sylwetkę bez odchodzenia od zdrowe diety. Przekąski bogate w błonnik pomagają w usuwaniu toksyn z przewodu pokarmowego, a produkty, które zawierają beta-karoten przyśpieszają regenerację komórek, poprawiają kondycję skóry, wpływając na jej gładkość i jędrność, a witamina E opóźnia starzenie, chroni i odżywia włosy. Ważne są także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz biotyna i krzem, które wpływają na prawidłowe ukrwienie skóry, sprawiają, że włosy staja się miękkie i błyszczące, a paznokcie twardsze i mniej podatne na złamania.

Chociaż konsumpcji słodyczy zwykle towarzyszy poczucie szczęścia, spokoju i odprężenia, to warto pamiętać o tym, iż zdrowe przekąski mają zdecydowanie więcej zalet, a zjadane w optymalnych ilościach nie posiadają wad.

Zobacz także:

www.fit.pl