rejestracja w fit.plrejestracja
reebok live with fire zumba fitness taniec poradnia dietetyczna super Pani twardziel sex i przemoc drabina jakuba fitness projektowanie stron internetowych

Cynamon - smakuje i leczy

Cynamon to jedna z najstarszych znanych człowiekowi przypraw. Wzmianki na jego temat można znaleźć zarówno w Biblii, jak i papirusach egipskich. Ze względu na słodkawy, lekko korzenny aromat jest niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju napojów, ciast i deserów

Właściwości substancji zawartych w cynamonie decydują o jego zastosowaniu w medycynie.

Na apetyt i trawienie

Cynamon przyjmowany doustnie wykazuje dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – poprawia apetyt, przyspiesza trawienie i zapobiega wzdęciom. Poleca się go osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia, anoreksję oraz wszystkim tym, którzy uskarżają się na osłabione łaknienie.

Na cukrzycę

Niektóre badania naukowe pokazują, że cynamon obniża poziom cukru we krwi, przez co może mieć zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Efekt taki obserwuje się zarówno przy przyjmowaniu cynamonu Cejlońskiego, jak i pochodzącego z Chin, mniej szlachetnego i znacznie tańszego cynamonu Cassia. Zastosowanie odmiany Cassia w lecznictwie jest jednak ograniczone – w porównaniu z cynamonem Cejlońskim, charakteryzuje się ona znacznie większą zawartością kumaryny, która w nadmiernych ilościach może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby.

Na przeziębienie

Cynamonowi przypisuje się właściwości rozgrzewające, stąd nie bez powodu jest on jedną z podstawowych przypraw dodawanych do grzanego wina, piwa czy popularnej w Indiach masala czaj – aromatycznego napoju na bazie czarnej herbaty, mleka i przypraw. Wzbogacone cynamonem potrawy warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy najbardziej narażenie na przeziębienie.

Na stawy i mięśnie

Ze względu na właściwości przeciwzapalne cynamon może łagodzić dolegliwości towarzyszące zapaleniu stawów. Pozyskiwany z jego olejek wykorzystywany jest do produkcji preparatów działających rozgrzewająco i przeciwbólowo. Aby zmniejszyć bóle stawów oraz bóle i sztywność mięśni zaleca się również regularne spożywanie cynamonu. Miejmy to na względzie, zwłaszcza w okresie intensywnych treningów.

<<<Sprawdź ile możesz schudnąć! Darmowa porada dietetyczna>>>

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

tagi: cynamon, właściwości cynamonu, cynamon na przeziębienie, rozgrzewający cynamon
Skomentuj ten artykuł Wszystkie komentarze Zobacz inne dyskusje


Anonimowy |
POZOSTAŁE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU:
Siemię lniane – zdrowy sprzymierzeniec odchudzania
Siemię lniane – zdrowy sprzymierzeniec odchudzania
Nie taki ziemniak straszny
Nie taki ziemniak straszny
Papaja - wspomaga trawienie i przedłuża młodość
Papaja - wspomaga trawienie i przedłuża młodość
Światowy Dzień Makaronu
Światowy Dzień Makaronu
Mleko migdałowe – warto je pić?
Mleko migdałowe – warto je pić?
Jedz jaja i chudnij!
Jedz jaja i chudnij!
Nie tolerujesz laktozy? Sięgnij po soję!
Nie tolerujesz laktozy? Sięgnij po soję!
Zdrowe sałatki - przepisy
Zdrowe sałatki - przepisy
Chmiel zwyczajny
Chmiel zwyczajny
Aromatyczna wanilia
Aromatyczna wanilia