rejestracja w fit.plrejestracja
crosscore zumba fitness taniec poradnia dietetyczna super Pani twardziel sex i przemoc drabina jakuba fitness projektowanie stron internetowych

Jabłko

Niezwykła popularność jabłek bierze się stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie.

Niezwykła popularność jabłek bierze się między innymi stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Przechowywane w odpowiednich warunkach nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy. Szczególnie smaczne są jesienią.

Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem.

Często się mówi, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. I jest w tym bardzo dużo racji. Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest jednak różna. Najwięcej mają jej antonówki, najmniej - odmiana landsberska i starking.
Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające. Dlatego owoce te są szczególnie polecane osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych.
Poza tym gryzienie twardego jabłka wzmacniają dziąsła. Jednak wbrew obiegowej opinii zjedzenie tego owocu przed snem nie zwalnia z obowiązku umycia zębów, ponieważ zawarte w nim cukry są pożywką dla żyjących w jamie ustnej mikroorganizmów i przyczyniają się do rozwoju próchnicy.

Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe - błonnik. Najwięcej tego składnika zawiera skórka i gniazda nasienne. Nierozpuszczalne frakcje błonnika po spożyciu wiążą wodę, pęcznieją w żołądku i dzięki temu zmniejszają uczucie głodu.
Błonnik działa na ogranizm wielokierunkowo. Wymaita resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu.
Posiada także zdolność wiązania złego cholesterolu i w ten sposób obniża jego poziom w organizmie. Niepodważalną zaletą jabłek jest ich kaloryczność. To owoce zdecydowanie niskoenergetyczne. Średnie jabłko - o wadze 100g - dostarcza zaledwie ok. 52 kcal.

Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłek są Anglicy. Dodają także jabłka do masła i serów. W Polsce jabłko traktowane jest raczej jako samodzielny owoc deserowy, dodatek do ciast, dżemów, kompotów i sałatek.

Zerwane z drzewa dojrzałe owoce można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu. w takich warunkach jabłka wytrzymająnawet przez kilka miesięcy.
W lodówce nie powinno się ich trzymać  dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ oddychając przez skórkę, wysychają i tracą kruchość.

www.fit.pl

tagi: jabłko, zdrowe jabłka, właściwości jabłka, dieta, odżywianie
Skomentuj ten artykuł Wszystkie komentarze Zobacz inne dyskusje
Uwielbiam jabłka pod każda postacią :) Najbardziej mi się ostatnio spodobała ideaa soku jabłkowego :) Dodaję go namiętnie ostatnio do herbaty bo znalazłam tutaj właśnie taki przepis http://klub.dilmah.pl/herbaty/mrozone/

Verona | 2011.07.01, 11:07:17
Fajny artykuł dotyczący produktów, w ktorych można znaleźć jabłka (tylko polskie marki): http://blog.ruszamysie.pl/ranking-w-tych-produktach-najwiecej-jablek

aniajakubik | 2014.08.18, 22:46:32
POZOSTAŁE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU:
Nie musisz się wyrzekać zdrowia dla urody - Mojito Slim
Nie musisz się wyrzekać zdrowia dla urody - Mojito Slim
Teatox – oczyść organizm i schudnij
Teatox – oczyść organizm i schudnij
Cudowna cytryna
Cudowna cytryna
Jabłka owocem narodowym Polaków
Jabłka owocem narodowym Polaków
Co oznacza kolor warzyw i owoców?
Co oznacza kolor warzyw i owoców?
Truskawki – smak lata
Truskawki – smak lata
Szybko, zdrowo i bezglutenowo
Szybko, zdrowo i bezglutenowo
Wiosenne śniadanie
Wiosenne śniadanie
Ile to 200 kcal?
Ile to 200 kcal?
Siemię lniane – zdrowy sprzymierzeniec odchudzania
Siemię lniane – zdrowy sprzymierzeniec odchudzania