Niewidzialny wróg w dziecięcym menu

Choć na talerzu naszego malucha znajdują produkty, które powinny zapewnić dziecku energię i dostarczyć potrzebych  wartości odżywczych w wielu przypadkach to tylko pozory. Sprawdź, co szkodzi dziecku i jak uchronić malucha przed zagrożeniami podczas jedzenia posiłku  
fit.pl
2010-08-10 00:00
Udostępnij
Niewidzialny wróg w dziecięcym menu
baby eating440Oczywiście nie chodzi o ty, by wciąż badać i sprawdzać co dziecko je, ale rodzic powinien zwróć uwagę na to, co podaje dziecko do spożycia. Pozornie nieszkodliwa zapiekanka, parówki, lub płatki śniadaniowe albo orzechy mogą stać się źródłem problemów i wypadków podczas jedzenia.

Istnieją produkty spożywcze, których nie należy podawać małym dzieciom ze względu na ryzyko zagrożenia ich zdrowia, a nawet życia. Jeśli serwujemy je maluchom, powinniśmy zachować szczególną ostrożność i czujność w momencie, gdy dziecko je spożywa

Czy wiesz, co dziecko je?

Płatki śniadaniowe. Ulubione przez dzieci czekoladowe, miodowe, lub w kształcie ryżu słodkie płatki to codzienny przysmak wielu maluchów. Rodzice nie zdają sobie sprawy, że zamiast witamin, składników odżywczych, jak piszą producenci na opakowaniu, podają dzieciom bombę kaloryczną, która zawiera więcej tłuszczu i cukru niż przeciętne śniadanie bądź bułka słodka.

Większość płatków produkowanych na polskim rynku, jest produkowane z dodatkiem sztucznych witamin i z nadmierną ilością wszelakich posypek cukrowych i barwników. Są nie tylko zbyt kaloryczne, ale także niebezpieczne dla zdrowia dziecka. Zawierają bowiem substancje zwaną akrylamidem, która może powodować nowotwory a w przyszłości miażdżycę.

[-------]

Orzechy. Orzechy mogą wywołać groźny wstrząs anafilaktyczny, pod wpływem substancji silnie alergizujących.Wstrząs może objawiać się dusznością, problemami z oddychaniem, a nawet zatrzymaniem pracy serca. Dzieci uczulone na orzechy powinny spożywać je w małych ilościach i dość regularnie by organizm mógł się przyzwyczaić.

child-breakfast 1010424cParówka nie zawsze przyjazna

Nie tylko skład pożywienia jest ważny. Kształt także ma znaczenie. Amerykańscy pediatrzy, wśród szczególnie niebezpiecznych produktów żywnościowych wyróżniają parówki,ze względu na ich walcowaty kształt, ale także cukierki, ciastka okrągłe żelki i winogrona mogą stanowić zagrożenie podczas spokojnego posiłku dziecka.

Produkty o walcowatych i okrągłych kształtach mogą doprowadzić do szybkiego zadławienia, wystarczy zbyt duży kawałek i zabawa przy jedzeniu, by spowodować groźny, dla zdrowia a nawet życia dziecka wypadek. Dzieci do 3 lat nie powinny jeść samodzielnie, a pod czujnym okiem rodziców lub opiekunów.

Podczas jedzenia takiego posiłku warto dbać o to, by dziecko miało odpowiednio przygotowane porcje. Rodzice powinni także poznać podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy podczas zadławienia.

www.fit.pl