Sezon grzybowy w pełni. Miłośnicy grzybów już wyruszyli do lasu. Wśród nich są początkujący grzybiarze, którzy jeszcze nie dysponują fachową wiedzą ani doświadczeniem. Zwłaszcza oni powinni zapoznać się z zasadami bezpiecznego grzybobrania czyli przede wszystkim jak zbierać i w czym przechowywać
fit.pl
2010-09-15 00:00
Udostępnij
Bezpiecznie po grzyby
Jest ciepło i wilgotno. Wymarzona pogoda na grzyby. Las obficie obrodził w tym roku. Zatrucia grzybami nagłaśniane w mediach nie odstraszają grzybiarzy, nawet nowicjuszy. Nic nie zastąpi wiedzy i doświadczenia. Wytrawni poszukiwacze dobrze znają i przestrzegają zasad zbierania grzybów. Poznaj je i ty!grzyb tekst

1. Do koszyka wkładamy grzyby, które znamy. Zabierajmy do lasu atlas grzybów lub konsultujmy się z innymi bardziej doświadczonymi grzybiarzami, gdy nie jestesmy pewni.
2. Grzyby zbierajmy tak, żeby nie uszkodzić grzybni.
3. Owocniki o pełnym i twardym trzonie zbierajmy przez delikatne wykręcanie z lekkim przyciśnięciem do podłoża. Owocniki z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonie odcinamy przy samej ziemi.
4. Miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysuszeniu odkrytej grzybni.
5. Nie zbierajmy grzybów starych, zwiędniętych, z podejrzanymi plamami i robaczywymi lub nadgryzionymi przez ślimaki.
6. Nie zbierajmy grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki.
7. Nie niszczymy grzybów trujących. To ważny element ekosystemu
8. Grzyby zbieraj do wiklinowego lub plastikowego kosza. Nigdy do reklamówki. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku, zaczynają parować ,,pocić się”. Grzyby wtedy stają się śluzowate, oślizgłe, gdyż zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w których wyniku powstają trujące i szkodliwe dla zdrowia substancje.

www.fit.pl