Łapie Cię przeziębienie i sięgasz po aspirynę, która zawiera kwas acetylosalicylowy? Istnieją naturalne sposoby obrony przed przeziębieniem
fit.pl
2012-02-24 00:00
Udostępnij
Jeśli aspiryna, to naturalna
Salicylany to związki chemiczne stosowane w lecznictwie ze względu na właściwości przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jednak wcale nie trzeba faszerować się chemią, aby chronić organizm przed gorączką.

Salicylany znajdziemy bowiem w naturalnej żywności. Większość ziół i przypraw, a szczególnie mięta, tymianek i anyż zawierają te składniki, podobnie jak wiele owoców i warzyw (jabłka, jeżyny, wiśnie, winogrona, porzeczki, ogórki, oliwki, pomidory). Najlepszą naturalną aspiryną jest kora wierzby.

Już kilka tysięcy lat temu Chińczycy stosowali korę wierzby do leczenia różnych chorób. W Europie jej lecznicze walory poznano o wiele później. Jako pierwszy uczynił to Dioskorydes, Grek żyjący w I w. n.e.

Dawniej wierzono, że jeśli po poświęceniu wierzbowych bazi zje się ich kilka to zapobiegnie to chorobom gardła i głowy. Korę wierzbową, odpowiednio przygotowaną, stosowano w medycynie ludowej jako lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Dziś możemy kupić sproszkowaną korę białej wierzby w tabletkach. Aktywne składniki uśmierzają ból i obniżają gorączkę. Naturalna aspiryna z kory tego drzewa wspomaga siły obronne i pobudza system immunologiczny organizmu.

Aspiryna syntetyczna pozbawiona jest cennych składników ochronnych, które znajdujemy w korze. Gdy przyjmowana jest w dużych ilościach może uszkadzać przewód pokarmowy i wywołać reakcje alergiczne. Kora białej wierzby w kapsułkach posiada składniki ochronne i lecznicze dla śluzówki żołądka i jelit, a pochodne kwasu salicylowego uwalniają się i przetwarzają w kwas dopiero po dostaniu się do jelita.

Nauka potwierdza działanie przeciwgorączkowe i ściągające białej wierzby, gdyż jej kora zawiera wiele glikozydów salicylowych oraz garbniki, żywice i flawonoidy. Najważniejsze jednak znaczenie mają glikozydy fenolowe, a wśród nich salicyna, która w organizmie rozpada się do postaci kwasu salicylowego, działającego przeciwgorączkowo, odkażająco, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie.

Biała wierzba (Salix alba) to pospolity gatunek w Polsce, rośnie głównie w wilgotnych, mokrych okolicach.


www.fit.pl