Podstawową kwestią jest fakt, iż wyróżniamy cztery grupy krwi, ale trzy antygeny. Każda grupa krwi zawiera własny, unikalny antygen. Grupa krwi 0 jest tutaj jedynym wyjątkiem. Antygen jest substancją reagującą z różnego rodzajów u przeciwciałami oraz TCR (receptor komórek T lub limfocytów T). Funkcję tę nazywamy antygenowością
fit.pl
2012-03-14 00:00
Udostępnij
Jakie znaczenie ma dla nas grupa krwi?
dieta2Kolejną istotną właściwością jest tak zwana immunogenność, czyli to że potrafią wzbudzić informację zwrotną w kwestii odporności (odpowiedź odpornościowa przeciw sobie). Podsumowując mamy cztery grupy krwi i trzy antygeny:

• Grupa krwi A – Antygen A,
• Grupa krwi B – Antygen B,
• Grupa krwi AB – Antygen AB,
• Grupa krwi 0 – brak antygenu.

Antygeny znajdują się w błonach komórkowych czerwonych krwinek, a limfocyty T posiadają zdolności rozpoznawcze danego antygenu.

Istnieją proteiny zwane lektynami, które z kolei atakują grupy krwi. Występują w pożywieniu. Każdy rodzaj pokarmu zawiera inne lektyny, które agresywnie oddziałują na inną grupę. Oczywiście są wyjątki. Takie przypadki nazywamy pokarmami obojętnymi. Lektyny są w takiej formie, z którą nasz układ trawienny, czyli enzymy rozkładające nie mogą sobie poradzić. Kiedy to nie są trawione, to w około 5-7% mogą dostać się do obiegu krwi, wywołując aglutynację. Dzieję się tak w reakcji lektyn z antygenami. Poprzez aglutynację białe i czerwone (hemaglutynacja) ciałka krwi ulegają zlepieniu ze sobą. Następstwem tego jest ich niszczenie. Dieta zgodna z grupą krwi jest bardziej istotna dla osób redukujących tkankę tłuszczową. Różne lektyny, niewskazane dla poszczególnych grup krwi powodują tycie.

Jak zapobiegać i jakie mogą być konsekwencje ignorowania tego faktu?

Lektyny najgroźniejsze są w postaci surowej. Wniosek nasuwa się zatem jeden. Dzięki obróbce termicznej jesteśmy w stanie zdecydowanie obniżyć ich aktywność i niszczące działanie. Wysoka temperatura eliminuje je. Oczywiście błędem będzie stwierdzenie, że żadna z groźnych substancji nie przetrwa. Zapobiegać natomiast można odpowiednim sposobem odżywiania. Wyróżniamy pokarmy:

• Wskazane,
• Niewskazane,
• Obojętne.

Zaobserwować działanie lektyn możemy dzięki mikroskopijnemu badaniu krwi. Głównym wrogiem jest brak wiedzy na ten temat. Nawet nieświadomi tych faktów możemy przytyć narażając swoją sylwetkę na niekorzystne dodatkowe kilogramy. Zgodnie z badaniami lektyny atakujące poszczególne grupy krwi zwiększają ryzyko chorób nowotworowych, marskości wątroby lub zapalenia śluzówki.

 

[-------]

Grupa krwi A (przykłady) :

Pokarmy wskazane – brokuły, szpinak, marchew, pietruszka, oliwa z oliwek, olej lniany, pestki dyni, kasza, mąka sojowa, łosoś, dorsz, szczupak, pstrąg, wafle ryżowe, zielona herbata, kawa zbożowa, dieta1żeń – szeń, rumianek.
• Pokarmy niewskazane – wołowina, cielęcina, wieprzowina, serwatka, pełne mleko, pistacje, flądra, halibut, ziemniaki, pomidory, pieczarki, czarna herbata, pomarańcze, napoje gazowane, majonez, keczup.

Grupa krwi B (przykłady) :

Pokarmy wskazane – łosoś, chude mleko, baranina, jagnięcina, oliwa z oliwek, wafle ryżowe, owies, makrela, papryka, kalafior, brokuły, buraki, zielona herbata, żeń – szeń, banan, ananas.
Pokarmy niewskazane – drób, wieprzowina, oleje, słonecznik, pestki dyni, kukurydza, pszenica, rzodkiew, aloes, keczup, napoje gazowane, krewetki, rak, ostrygi, pistacje.

Grupa krwi AB (przykłady) :

Pokarmy wskazane – indyk, tuńczyk, łosoś, makrela, baranina, jagnięcina, orzechy włoskie, owies, fasola, soja, wafle ryżowe, cytryna, pietruszka, zielona herbata, żeń – szeń, kawa zbożowa.
Pokarmy niewskazane – kurczak, wieprzowina, wołowina, krewetki, rak, małże, masło, pełne mleko, orzechy laskowe, oleje, pomarańcze, płatki kukurydziane, papryka, rzodkiew, aloes, chmiel, napoje gazowane.

Grupa krwi 0 (przykłady) :

• Pokarmy wskazane - wołowina, dorsz, halibut, łosoś, makrela, cielęcina, orzechy włoskie, brokuły, buraki, szpinak, por, papryka czerwona, olej lniany, oliwa z oliwek, pestki dyni, baranina.
• Pokarmy niewskazane – olej kukurydziany, ser, śledź, mleko, chleb pszenny, jogurty, mąka owsiana, skrobia, oliwki, kalafior, kapusta biała, pomarańcze, aloes, napoje gazowane, keczup.

Jak podchodzić do zagadnienia i jaki są korzyści z niego płynące?

Do tego problemu trzeba podejść z pewnym dystansem. Fakt, że posiada się na przykład grupę krwi A, która jest chyba najbardziej niekorzystna, nie oznacza, że nic nie osiągniemy. Wszystko leży w naszej psychice, a więc także i w nastawieniu, a samozaparcie jest źródłem sukcesu. Można poniekąd przestrzegać tychże zasad i prowadzić normalny plan dietetyczny oraz treningowy – należałoby dojść do konsensusu żywieniowego. Dlaczego? Po prostu pewnych zasad nie jesteśmy w stanie w pełni przestrzegać, aby osiągnąć upragnioną sylwetkę. Tak jest również i w tej kwestii.

Są jednak dodatkowe korzyści z życia zgodnie z grupą krwi. Mówię tutaj bardziej o osobach chcących żyć zdrowo, aniżeli o sportowcach. Dzięki diecie zgodnej z grupą krwi jesteśmy w stanie przyspieszyć przemianę materii oraz wypłukać część toksyn z organizmu. Dodatkowo zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz spowalniamy tak zwany proces starzenia się.

Janusz Ziółkowski - Dietetyk


www.fit.pl