Głód (dawniej sposób selekcji naturalnej) - niedobór składników pokarmowych w danym czasie
fit.pl
2010-03-19 00:00
Udostępnij
Żywienie człowieka - głód
Różnice w odczuwaniu głodu i to, jak długo można bez pokarmu wytrzymać zależą od:
- warunków życia
- procesów metabolicznych
- zapasów glikogenu energetycznego

Objawy głodu:
• obrzęki – nie tracimy na masie
• spowolnienie czynności serca – bradykaria
• zmniejszenie objętości wątroby, osocza, mięśni
• nie zmieniają się objętości erytrocytów i kom. mózgowych(nie kurczą)
• zmniejszenie liczby erytrocytów – anemia
• nadmierne wydalanie produktów azotowych ( w związku z rozpadem białek u.) – poliuria
• biegunki w I etapie
• owrzodzenie dwunastnicy i żołądka
• utrata ciepła

Zmniejszenie spożycia pokarmu -> utrata białek ustrojowych -> osłabienie mm oddechowych -> upośledzenie czynności wentylacji płuc -> zapadanie się pęcherzyków płucnych (tzw. atelektaza ) -> zapalenie płuc -> śmierć

[-------]

FAZY GŁODU:
I.faza – pozytywna (od 5 do 10 dni):
•wytwarzanie glukoneogenezy – wytwarzanie glukozy z innych źródeł
- niecukrowych tj. z kw. mlekowego, pirogronowego, glicerolu, aminokwasów.
II. faza :
• oszczędzanie białka ustrojowego (minimalizacja)
• praca mózgu oparta na ketokwasach (w wątrobie w okresie głodu zamiast glukozy; do 150g)
• wątroba nigdy nie pozbywa się swoich zapasów, glikogen wątrobowy zamieniany na glukozę przekazywany jest w tym okresie w całości do pracy mózgu (100g, jest to niebezpieczne)
•glikogen mm nie odda glukozy do mózgu, tylko do kom. mm

ISTOTA GŁODU:
W podwzgórzu występują dwa ośrodki:
a) ośrodek głodu [G]
b) ośrodek sytości [S]
Poziom glukozy warunkuje poziom głodu – mało glukozy = głód.
Gdy zjemy słodycze, czy jesteśmy zdenerwowani wzrasta poziom glukozy, a co za tym idzie – nie jesteśmy głodni.

Doznania pokarmowe:
1. GŁÓD – wszystko zjem, bez wyboru
2. SYTOŚĆ – zaspokojenie na ilość pokarmu
3. APETYT – mam możliwość wyboru
4. PRAGNIENIE – np. na wodę, łaknienie na NaCl

www.fit.pl