bakłażan zapiekany z kaszą kus kus

fit.pl
2012-01-16 00:00
Udostępnij
bakłażan zapiekany z  kaszą kus kus
bakłażan zapiekany z kaszą kus kus
Ilość porcji: 1
Składniki:
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
5 suszonych pomidorów
4 suszone śliwki
3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
100 g kaszy kus kus
sok z cytryny
parmezan
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachować. Wydrążonego bakłażana skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Pietruszkę, pomidory, śliwkie i miąższ bakłażana zmiksować blenderem.
Kus kus zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż spęcznieje.
Kus kus połączyć ze zmiksowaną masą, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem.
Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodopornym naczyniu.
Posypać lekko startym parmezanem.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Dodane przez: PomidoriBazylia
Żródło: własne