Wiadomo, że zimą tyjemy. Statystycznie każdemu Polakowi zimą przybywa 3 kilogramy. Czy tak musi być? Poradzimy co robić, aby zimą zachować wagę
fit.pl
2010-12-20 00:00
Udostępnij
Jak nie przytyć zimą?

Na to, że więcej jemy mamy proste usprawiedliwienie – przecież potrzebujemy więcej kalorii, bo marzniemy. I tak jest rzeczywiście, nasz organizm potrzebuje trochę większej dawki energii, aby wyrównać bilans cieplny. Jednak zimą nie mamy szans, żeby spalić nadwyżkę kalorii podczas aktywności na świeżym powietrzu i tu zaczyna się problem. Najczęściej ruch na świeżym powietrzu zamieniany zostaje na czytanie książki lub oglądanie telewizji. Dlatego organizm spala mniej kalorii.

Oto kilka prostych rad, jak mądrze odżywiać się zimą, by nie przytyć:

Jedz często, ale mało

Zimą sprawdza się złota zasada: Jedź często, ale mało. Najlepiej jeść 5 mniejszych posiłków, każdy po 250-350 kcal. Pomogą one w utrzymaniu równowagi cieplnej i utracie zbędnego tłuszczyku (na proces trawienia jednego posiłku zużyjemy nawet 90 kcal).

Zdrowie z kiszonek

Dietę wzbogać naturalną florą bakteryjną, która ma znaczący wpływ na odporność całego organizmu. Pożyteczne bakterie występują nie tylko w fermentowanych napojach mlecznych, ale również w kiszonej kapuście czy ogórkach.

Zadbaj też o to aby jeść prebiotyki, które stanowią pożywkę wspomagającą rozwój dobrych bakterii. Znajdziesz je m.in. w otrębach pszennych i produktach zbożowych.

Delektuj się ciepłymi posiłkami

Zimą pamiętaj o ciepłych, sycących potrawach. Posiłki powinny być gęste, „konkretne” i pikantne. Najlepsze są zupy, które sycą, nie powodując przy tym przyrostu wagi. Są źródłem składników odżywczych (m.in. potasu, fosforu i białka) oraz mają właściwości rozgrzewające.

Do picia serwuj sobie napoje ciepłe, najlepiej herbatki owocowe i ziołowe. Sięgnij też po soki owocowo-warzywne, które poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm.

Uzupełniaj tłuszcze

Masz ochotę na coś tłustego? Zjedz tłustą morską rybę. Zawiera ona bezcenne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz chroniące komórki przeciwutleniacze – witaminy A i E.

Mrożonki na topie

Zimową porą zamiast świeżych warzyw, na które teraz nie ma sezonu używaj mrożonek. Niska temperatura sprawia, że produkty zachowują większość swoich właściwości odżywczych. Możesz z nich błyskawicznie przyrządzić sycące i nietuczące potrawy.

Pokochaj pikantne przyprawy

Pikantne przyprawy zawierają alkaloid, który pobudza trawienie i powoduje wzrost temperatury ciała. Dzięki temu przyśpiesza spalanie kalorii. Używaj więc papryki,chili, czarnego pieprzu, imbiru i kurkumy. Unikać ich muszą chorzy na wrzody lub mający kłopoty z sercem.

Pamiętaj o śniadaniu

Wiadomo - jest to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ rano przyswajanie składników odżywczych przez organizm jest najbardziej efektywne. Zimą szczególnie zadbaj o jego kaloryczność. Śniadanie może być nawet bardziej kaloryczne niż obiad. Bez śniadania organizm nie będzie mógł funkcjonować prawidłowo. Ponadto zmniejszy się zdolność koncentracji i wydajność w pracy.

Zadbaj o odporność

Pokochaj naturalne antybiotyki - czosnek i cebulę. Mają one właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Najlepiej działają na surowo, więc zaserwuj sobie twarożek z czosnkiem, lub zupę cebulową. Do tej grupy dołącz kłącze imbiru, który działa przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem oraz miód.