Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej! Świetnie smakują świeże, posypane cukrem lub z dodatkiem mleka
fit.pl
2014-07-07 00:00
Udostępnij
Czarne jagody dla zdrowia

Dlaczego warto jeść jagody?

Owoce te bogate są w witaminy i zawierają naturalne związki mineralne, niezbędne  do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych - w tym błonnika, działają jak naturalny antybiotyk. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny. Dlatego świeże jagody są świetnym lekarstwem na zaparcia. Ponadto owoce te są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników, będących produktem ubocznym przemiany materii. Obniżają poziom „złego” cholesterolu i wzmacniają naczynia włosowate oka. W związku z czym szczególnie polecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.

Nie traćmy czasu, ruszajmy do lasu

Czarne jagody, zwane również czernicami, występują najczęściej w lasach iglastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych i na terenach podmokłych. Sezon na nie przypada na najcieplejsze miesiące letnie - lipiec i sierpień. Nie traćmy zatem czasu i ruszajmy do lasu. W końcu podobno najlepiej smakują własnoręcznie zerwane z krzaka. Idąc na jagody pamiętajmy jednak, aby wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, zbierać tylko dojrzałe owoce, najlepiej do płaskiego koszyka, ponieważ w słoiku mogą się rozgnieść. Po powrocie do domu, koniecznie umyjmy owoce za pomocą sita i osuszmy.

Jagody na różne sposoby

Najprostsza przekąska z jagód to posypanie ich cukrem. W drugiej wersji, możemy po dodaniu do nich cukru zalać je mlekiem, a następnie rozgnieść widelcem. Możemy także przygotować kaszę mannę z jagodami.

Składniki (dla 2 osób):

1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki trzcinowego cukru
1/2 laski wanilii
3 łyżki kaszy manny
masło do posmarowania foremek
200 g jagód
 

Sposób przygotowania:

Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję trzcinowy cukier. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem  i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję trzcinowym cukrem  i nakładam na porcje kaszki.
 

www.dieta.fit.pl