Deser z kokosową tapioką i owocami sezonowymi

Kolorowo i wesoło! Deser z kokosową tapioką i ulubionymi owocami to nie lada gratka dla małych odkrywców nowych smaków. Kuleczki tapioki rozbudzą ciekawość nawet największych niejadków, a kolorowe owoce szybko przyciągną wszystkich wielbicieli naturalnej słodyczy. Deser jest nie zwykle szybki i łatwy w przygotowaniu i można go podawać w różnych kombinacjach owocowych
2021-05-11 00:00
Udostępnij
Deser z kokosową tapioką i owocami sezonowymi

Składniki (2–3 porcje):

  • 70 g tapioki
  • woda
  • 2–3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub innego słodzika
  • ulubione miękkie owoce, np. borówka, maliny, truskawki
  • garść granoli
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Tapiokę ugotuj w wodzie z dodatkiem szczypty soli.
2. Odcedź ugotowaną tapiokę, a następnie zostaw na 3–4 minuty na durszlaku.
3. Przełóż tapiokę do miski, dodaj śmietanę kokosową oraz słodzik i dokładnie wymieszaj.
4. W szklance lub np. pudełku, które możemy zabrać ze sobą, ułóż warstwami owoce na przemian z tapioką. Większe owoce pokrój na małe kawałki.