Jak przygotować wyśmienitą kawę za pomocą kawiarki?

2022-01-27 00:00
Udostępnij
Jak przygotować wyśmienitą kawę za pomocą kawiarki?

Najlepsze kawy ziarniste wymagają sięgnięcia po odpowiednie urządzenie do zaparzenia wybranego napoju. Nie trzeba jednak wydawać wielu pieniędzy na duży i ciężki ekspres ciśnieniowy. Do wyboru jest wiele ciekawych alternatyw, dzięki którym możliwe staje się zrobienie kawy, która zachwyci głębią smaku i zniewalającym aromatem. Przykładem będzie kawiarka, czyli sposób na kawę, która sprawia wrażenie przygotowanej we włoskiej kawiarni. Obsługa tego urządzenia nie jest skomplikowana, ale trzeba nabrać wprawy, aby zacząć przygotowywać idealną kawę. Pora poznać prawidłową technikę jej parzenia za pomocą kawiarki.

Dlaczego warto zaopatrzyć się w kawiarkę?

Palarnia kawy to idealne miejsce na zakup dobrej jakości ziaren, które będą niezbędne do przygotowania wyśmienitego napoju. Wysokimi walorami smakowymi i zapachowymi odznacza się kawa speciality, czyli z segmentu premium. Jeśli ktoś jest prawdziwym smakoszem kawy, to doskonale wie, że najlepiej smakuje napój przygotowany ze świeżo palonych ziaren, które zostały zmielone bezpośrednio przed zaparzeniem. Oczywiście kawa to nie wszystko, znaczenie ma sposób jej parzenia. Mogłoby się wydawać, że trzeba mieć ekspres ciśnieniowy do kawy, aby uzyskać wyśmienity napój. Jest to jednak zbędny wydatek, zdecydowanie tańszym rozwiązaniem będzie zakup kawiarki.

Jest to proste urządzenie, które pozwala na szybkie przygotowanie wyśmienitej kawy. Ma ona niewielkie rozmiary, przez co nie zajmuje wiele miejsca, sprawdzi się w każdej kuchni. Można ją nawet schować do małej szafki, więc w niczym nie będzie nikomu przeszkadzać. Znika też konieczność żmudnego czyszczenia wielu elementów. Rytuał przyrządzania kawy w kawiarce sprawia mnóstwo przyjemności, pozwala się zrelaksować. Efektem starań jest napój zachwycający pod każdym względem. Będzie mieć unikalny smak i aromat. Wystarczy zmodyfikować ilość wody lub dodać mleko, aby uzyskać zupełnie inny napój. Kawa z kawiarki ma skondensowany, średnio mocny smak, wyrazisty aromat. Kawosze docenią pyszną cremę na powierzchni kawy przygotowanej w kawiarce.

Jak zrobić pyszną kawę za pomocą kawiarki?

Przygotowanie kawy w kawiarce składa się z kilku kroków, ale nie zajmuje to wiele czasu. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, chodzić trzeba nabrać nieco wprawy, aby móc zaparzyć idealne napoje, zachwycające wyjątkowym smakiem i aromatem. Zacząć należy od odpowiedniego zmielenia kawy. Zawsze trzeba robić to bezpośrednio przed zaparzeniem, aby zachować wszystkie cenne składniki. Kawa powinna być zmielona dosyć drobno, aby do wody przeniknęła głębia smaku. Potrzebny będzie młynek do kawy, najlepiej elektryczny, który przyspieszy i ułatwi zadanie. Kolejnym krokiem jest wlanie wody do dolnego zbiornika kawiarki. Należy używać wody przefiltrowanej, aby uzyskać jak najlepszy napój. Bardzo ważne jest to, aby nalać wody do tego stopnia, aby sięgała ona do zaworu bezpieczeństwa. Należy pozostawić go całkowicie odsłoniętego.

Jeśli komuś się spieszy, to może wlać wodę o wyższej temperaturze. Przyspieszy to proces zaparzania kawy. Potem można przejść do zasypania pojemnika na kawę zmielonymi ziarnami. Kawę wsypuje się do metalowego sitka, wstrząsa się nim w celu równomiernego rozprowadzenia surowca. Nie powinno się dociskać kawy. Kolejną czynnością jest skręcenie kawiarki uzupełnionej kawą, po czym można ją umieścić na palniku. Istotne jest to, aby ustawić mały/średni ogień. Po około pięciu minutach następuje przepływ kawy do górnego zbiornika. Kawiarkę należy zestawić z palnika, gdy kawa wypełni połowę przestrzeni między denkiem i dzióbkiem lub w momencie, gdy znajdzie się ona tuż pod dzióbkiem. W drugim przypadku znaczenie ma to, aby niezwłocznie po zdjęciu kawiarki z kuchenki przełożyć ją do naczynia z zimną wodą. Szybkie obniżenie temperatury hamuje proces parzenia. Jeśli będzie on zbyt długi, to wpłynie to negatywnie na smak kawy.