fit.pl
2012-11-22 00:00
Udostępnij
 

Krem marchewkowy
Ilość porcji: -
Składniki:
- 1 kg marchewki (może być więcej, może być mniej, w zależności jak gęsty krem lubimy) 
- 1 cebula 
- 4 ząbki czosnku 
- kawałek imbiru 
- sól pieprz 
- bulion/najlepiej rosół 
- 15 dag sera żółtego 
- papryka ostra chilli

 
dip z awokado
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, kawałek imbiru pokroić bardzo drobno (ja wrzucam je do blendera i miksuję na małe kawałki). Wziąć duży garnek, na jego dno wlać trochę oliwy z oliwek. Na oliwę wsypać pokrojoną cebulę, czosnek, kawałek imbiru i podsmażać. Pokroić marchew na kawałki, aby szybciej się ugotowała (ja marchewkę też wrzucam do blendera i miksuję na kawałki). Do garnka wlać rosół (ja biorę garnek na około 3l). Wrzucić marchew i gotować. Kiedy marchewka będzie miękka, wyłączyć z gazu. Poczekać aż trochę przestygnie. Wrzucić ser żółty i zmiksować blenderem na krem. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką. Na bazie tego przepisu można też zrobić zupę szpinakową, brokułową, krem z ziemniaków, pieczarek. 
Dodane przez: niesta