Istnieje przekonanie, że są tuczące i jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę, lepiej z nich zrezygnować. Wbrew krążącej opinii lody mogą być niskokaloryczne i godne polecenia nawet tym, którzy są na diecie
fit.pl
2012-05-30 00:00
Udostępnij
Lody mogą być zdrowe

Latem, gdy świeci słońce i wokół panuje wysoka temperatura, idealnym deserem są lody. Są one zwykle słodkie, tłuste i kaloryczne, jednak wcale nie musi być to regułą. Śmietana i cukier to typowe, ale nie obowiązkowe składniki lodów. Ich podstawowymi składowymi mogą być również chude mleko, jogurt, owoce, soki czy woda. O wyjątkowym smaku, barwie, konsystencji i wartości odżywczej lodów w dużej mierze decydują również dodatki w postaci rozdrobnionych orzechów, kakao, kawy czy przypraw. Aby uzyskać nietypowy czy wyrazisty smak i kolor lodów, producenci często dodają również sztuczne słodziki, aromaty i barwniki.

Nie tylko kalorie

Najbardziej kaloryczne są lody na bazie śmietany, żółtek jaj i cukru, najmniej – te przyrządzane z chudego mleka, jogurtu oraz soków owocowych. Przykładowo 100 g lodów śmietankowych dostarcza 160 kcal i 8,5 g tłuszczu, z kolei 100 g lodów mleczno-owocowych to 116 kcal i zaledwie 2,5 g tłuszczu. W zależności od receptury lody mogą dostarczać również innych cennych składników. Lody powstałe z produktów mlecznych mogą być dobrym źródłem wapnia, te z dużą ilością owoców – potasu, z kolei te wzbogacone orzechami będą dostarczać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czym warto się chłodzić?

Orzeźwiające sorbety

Lody przyrządzane ze zmiksowanych owoców i soków owocowych uważane są za jedne z najzdrowsze i najbardziej naturalnych. Są praktycznie beztłuszczowe, dostarczają niewiele kalorii (zwłaszcza jeśli nie są dosładzane cukrem), a dodatkowo są źródłem występujących w owocach witamin, składników mineralnych oraz dobroczynnych polifenoli. Dodatkową zaletą sorbetów jest to, że są niezwykle orzeźwiające i znakomicie gaszą pragnienie w upalne dni.

Lody wodne
Jak nazwa wskazuje podstawowym składnikiem tego typu lodów jest woda. O ich walorach sensorycznych decyduje głównie dodatek substancji słodzących (cukru, syropu, słodzików), owoców, soków owocowych oraz barwników. Mimo zawartych cukrów lody wodne są zdecydowanie mniej kaloryczne od lodów śmietankowych, gdyż zawierają minimalne ilości tłuszczu

Lody jogurtowe

Ich zaletą jest niższa kaloryczność wynikająca z mniejszej zawartości tłuszczu w porównaniu z lodami tradycyjnymi zawierającymi tłustą śmietanę. Lody przyrządzone na bazie jogurtu mogą być dobrym źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Są one szczególnie wartościowe, jeśli zawierają żywe kultury bakterii (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium). Takie lody posiadają właściwości probiotyczne, a więc wspomagają rozwój oraz zachowanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego.

Jakie wybrać dodatki?

O kaloryczności deserów lodowych w znacznej mierze decydują nie same lody, ale zdobiące je dodatki. Bita śmietana, słodkie sosy, czekolada, herbatniki, cukrowe posypki sprawiają, że nawet mało kaloryczny deser staje się „bombą kaloryczną”. Jeśli chcemy uniknąć nadmiaru zbędnych kalorii jako dodatek do lodów wybierajmy owoce. Odżywcze bakalie oraz tarta czekolada (zwłaszcza gorzka) mogą być również wartościowym uzupełnieniem mroźnego deseru, pod warunkiem, że nie dodamy ich zbyt dużo.

PRZEPISY
Lody jogurtowo-bananowe
Składniki:

600 g jogurtu naturalnego, 3 średnie banany,  wiórki kokosowe, suszone daktyle i rodzynki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Banana pokroić na mniejsze kawałki, dodać do jogurtu, zmiksować. Schłodzić w zamrażarce, aż do uzyskania konsystencji lodów. Ponownie zmiksować. Przed podaniem można posypać lody wiórkami kokosowymi, kawałkami suszonych daktyli oraz rodzynkami.

Sorbet z owoców leśnych
Składniki:

400 g malin, 300 g jagód, 100 g jeżyn, 100 g poziomek, 200 g brązowego cukru, sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Owoce delikatnie umyć, dodać cukier i sok z cytryny, całość zmiksować. Powstałą masę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. W trakcie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszać lub zmiksować.

dr Joanna Anna Walczak
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl