Najlepsze przyprawy dla twojego mózgu

Przyprawy wpływają nie tylko na smak potraw. Dzięki nim możesz poprawić pracę swojego mózgu. By usprawnić jego działanie włącz do menu cztery ważne przyprawy
fit.pl
2011-01-12 00:00
Udostępnij
Najlepsze przyprawy dla twojego mózgu
kurkuma1) Kurkuma

Żółty proszek jest przeciwutleniaczem, który dodatkowo działa przeciwzapalnie. W Indiach, gdzie kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw, ryzyko zachorowań na Alzheimera jest o 25% niższe niż w USA i Europie.

Do czego używać kurkumy?

Kurkumę możesz dodać do każdego dania curry oraz do sałatki jajecznej. Możesz połączyć kuchnię indyjską z polską dodając do grochówki jedną łyżkę kurkumy. Świetnie smakuje także w połączeniu z soczewicą, zapiekanką, paellą i ryżem.

 

szalwia2) Szałwia

Kuzynka mięty znana jest jako wzmacniacz pamięci, który dodatkowo chroni mózg przed niektórymi procesami wiązanymi z chorobą Alzheimera. Naukowcy twierdzą, że szałwia chroni acetylocholinę, neuroprzekaźnik kluczowy dla naszej pamięci.

Do czego używać szałwii?

Szałwię możesz śmiało dodać do omletów, sosu pomidorowego, pieczonego kurczaka lub wieprzowiny. Zdrowotne właściwości ma także napar z szałwii. Wystarczy dodać dwie płaskie łyżeczki suszu do dopiero co zagotowanej wody.

 

wasabi3) Wasabi (chrzan japoński)

Zielone wasabi znane jest gównie jako dodatek do sushi, ale równie dobrze sprawdzi się w codziennej kuchni. Warto po nie sięgnąć ze względu na jego zdrowotne walory. Chrzan japoński to doskonałe źródło substancji wspomagającej rozwój dendrytów i aksonów, które odpowiadają za przekazywanie informacji między komórkami nerwowymi.

Do czego używać wasabi?

Chrzan japoński pasuje do każdego rodzaju ryb. W sklepach kupisz wasabi w postaci pasty lub proszku, który należy rozpuścić w wodzie. Możesz dodać odrobinę do potraw teriyaki, sałatek lub surówek z białej kapusty.

 

czosnek4) Czosnek

W polskiej kuchni stosuje się go od wieków. Czosnek rozrzedza krew, pomaga zapobiegać zakrzepom krwi i może nawet obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera związki chroniące neurony przed urazami i chorobami.

Do czego używać czosnku?

Czosnek idealnie nadaje się do marynat i sosów sałatkowych. Możesz go dodać do kurczaka, wołowiny, tofu, makaronu i dań z warzyw. Jeśli lubisz jego specyficzny smak świetnie sprawdzi się nawet jako dodatek do kanapek. Zagorzali przeciwnicy czosnku mogą sięgnąć po specyfik w kapsułkach dostępny w każdej aptece.

www.fit.pl