Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak
fit.pl
2011-02-25 00:00
Udostępnij
Pistacje - jeść czy unikać?

Nie bez powodu pistacja nazywana jest „smukłym orzechem” – naukowcy i eksperci żywienia potwierdzają jej dobroczynny wpływ na utrzymanie smukłej sylwetki. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, kiedy po karnawałowych szaleństwach chcemy odzyskać wymarzoną figurę. Dlaczego?:

Około 30 pistacji stanowi wartościową przekąskę, która ma mniej niż 100 kalorii. Nie tylko zaspokaja głód, ale też dostarcza więcej składników odżywczych niż chipsy czy batoniki.

Jedzenie pokarmów o niskimindeksie glikemicznym, takich jak pistacje, przed ćwiczeniami może ułatwić spalanie tłuszczu, a jedzenie węglowodanów i białka po ćwiczeniachprzyspiesza proces regeneracji.

Zamiast pić drogie napoje energetyzujące, wystarczy zjeść garść pistacji i wypić szklankę wody – to naturalny sposób uzupełnienia elektrolitów utraconych podczas ćwiczeń.

Badacze z Uniwersytetu Loma i Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że osoby jedzące orzechy mają na ogół mniej tkanki tłuszczowej i nie przybierają na wadze.

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego spożywanie pistacji w łupinach wymaga więcej czasu na konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.