Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur

Nie mas zpomysłu na obiad lub fit kolację? Wypróbuj nasz przepis na pożywną sałatkę, przyrządzaną na ciepło, która idealnie smakuje z filetem z dorsza
2020-02-03 00:00
Udostępnij
Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur

Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur BIO

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina BIO)
  • 2 filety dorsza ze skórą
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 ogórek pokrojony w średnią kostkę
  • 10 oliwek
  • 1 mała papryka pokrojona w średnią kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w średnią kostkę
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • mielone chili (według uznania)
  • mąka pszenna
  • oliwa

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, i oliwki i smażyć przez 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać ogórka, pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę.
3. Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.

Smacznego!