Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!

Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. My zaś zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci... owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Sprawdź nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!
2019-08-02 00:00
Udostępnij
Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!

Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii

Składniki:

  • 1 duży ananas
  • 75 g Orzechy pinii Bakalland
  • 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta cynamonu
  • świeża melisa
  • połówka cytryny

Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.

Sałata z brzoskwiniami BBQ

grill

Składniki:

  • 1 kg świeżych brzoskwini
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 g sera koziego
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • ocet balsamiczny

Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.

Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem

gruszka

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
  • 125 g sera camembert
  • świeża rukola
  • syrop z agawy

Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.