Należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina wyrośniętą cukinię. Często bywa porównywany też z ogórkiem. Czy jest w kabaczku coś wyjątkowego?  
fit.pl
2012-07-18 00:00
Udostępnij
Tajemniczy kabaczek
Kabaczek (Cucurbita pepo) jest odmianą dyni zwyczajnej, dlatego też bywa nazywany dynią szparagową. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale cieszy się popularnością również w Europie. Chętnie jada się go we Włoszech, na Bałkanach oraz w południowej części Rosji. Jako jarzyna znajduje także zastosowanie w polskiej kuchni.

Dorodny i kształtny

Podobnie jak ogórki czy cukinia, kabaczki mają podłużny, niekiedy maczugowaty kształt. Bez wątpienia wyróżnia je rozmiar – długość jadalnych jagód może dochodzić do 40 cm, a masa do 3 kg. Skórka kabaczka może być koloru seledynowego, zielonego, kremowego, żółtego, nakrapiana, z paskami lub gładka. Przekrój kabaczka można porównać do cukinii lub ogórka – środek wypełniają różnej wielkości i twardości pestki. Jego miąższ jest zielonkawy i posiada ceniony przez smakoszy delikatny smak i aromat.

Dietetyczne warzywo

Kabaczek należy do warzyw niskokalorycznych (Czytaj więcej.....) (100 g miąższu to 20 kcal) i lekkostrawnych, stąd znajduje zastosowanie w diecie odchudzającej, jak i stosowanej w terapii schorzeń przewodu pokarmowego. Na tle innych warzyw kabaczek nie wyróżnia się jakimiś szczególnymi walorami żywieniowymi. Można go jednak traktować jako dobre źródło witaminy C, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Ze względu na zawarty błonnik, spożywanie kabaczka poleca się przy problemach z wypróżnianiem.

Jak przyrządzić?

W polskiej kuchni kabaczek jest równie popularny jak cukinia. Podobne jest również zastosowanie tych warzyw. Kabaczek charakteryzuje się dość neutralnym smakiem, dzięki czemu można przyrządzać go na rozmaite sposoby. Można go jeść na surowo, w postaci gotowanej, duszonej (np. leczo), pieczonej (również na grillu) lub smażonej. Kabaczek bardzo szybko się gotuje, dlatego stanowi świetną bazę do przyrządzenia błyskawicznej i smacznej zupy-krem. Puree z kabaczków można również wykorzystać jako niskokaloryczny zagęszczacz do sosów, zup oraz dań jednogarnkowych. Po uprzednim usunięciu pestek i wydrążeniu, kabaczek można nadziewać i zapiekać. Starte kabaczki po odpowiednim doprawieniu (np. sosem jogurtowo-majonezowym) świetnie smakuje na surowo. Można z nich także usmażyć placki, które doskonale smakują zarówno na słodko (np. z konfiturami i jogurtem), jak i na ostro. Podobnie jak ogórki oraz dynia, kabaczki nadają się do marynowania w zalewach octowych na słodko.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
dr Joanna Anna Walczak

www.poradniadietetyczna.fit.pl