Truskawkowy sezon w pełni. Kolorowe, soczyste, o niepowtarzalnym smaku, wielu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa 
fit.pl
2014-06-06 00:00
Udostępnij
Truskawki – smak lata



Niewiele osób wie, że truskawka powstała w XVIII wieku w Europie ze skrzyżowania dwóch amerykańskich odmian poziomek. Ta mieszanka jest większa od poziomki, zawiera dużo witaminy C, fosforu i żelaza. Nie na darmo owoc ten jest tak bardzo popularny w naszym kraju - Polska jest siódmym na świecie producentem truskawek (palmę pierwszeństwa dzierżą Stany Zjednoczone).

Truskawki należą do owoców nietrwałych, dlatego najlepiej je jeść tego samego dnia, najpóźniej jeden dzień po zakupie. Kupując je zwracajmy uwagę przede wszystkim na ich wygląd – powinny być dojrzałe (wtedy są najsłodsze i najbardziej aromatyczne), nie uszkodzone (takie szybciej się psują). Poza tym, jeśli mamy wybór, wybierajmy truskawki krajowe. Te importowane, mimo iż wyglądają bardzo apetycznie, to w rzeczywistości mają znacznie słabszy smak i uchodzą za mniej zdrowe.

Truskawki to bogate źródło witamin: C, A, B1, B2, PP. Witamina PP reguluje dotlenianie krwi - to dobre lekarstwo dla osób z problemem anemii, szczególnie dzieci. Jedząc truskawki, uzupełniamy niedobory mikro- i makroelementów w naszym organizmie. Zawierają one także wiele odżywczych soli mineralnych, które poprawiają przemianę materii. Owoce zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Żelazo wzmacnia i reguluje proces krwiotwórczy, fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni . Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.

Truskawki zalecane są osobom zagrożonym anemią, wspomagają produkcję krwi, detoksykują,  a to wszystko za sprawą enzymu zwanego bromeliną, który wspomaga rozpad i trawienie białek. Czerwone owoce odkwaszają układ pokarmowy, co korzystnie wpływa przy profilaktyce i kuracji takich schorzeń jak: nerki, wątroba, układ pokarmowy, kamicy nerkowej, zmianach artretycznych i reumatoidalnych, podagrze, czy...bezsenności! Problemom z zasypianiem zapobiegnie zawarty w nich brom – więc porcja truskawek na 2 godziny przed snem jest jak najbardziej wskazana na cierpiących na bezsenność. Wspomagają również odchudzanie, gdyż 100 gram truskawek zawiera tylko 35 kcal! Najlepiej spożywać je dojrzałe, na surowo i bez cukru!

Jak obrabiać truskawki?
– podczas odszypułkowywania czy krojenia truskawek powinniśmy używać plastikowych sztućcy lub tych ze stali nierdzewnej, gdyż metalowe sztućce powodują ubytek składników odżywczych;
– truskawki należy mrozić dojrzałe, ale nie zbytnio przejrzałe – wówczas mamy pewność, ze zimą dostarczymy organizmowi maksimum składników odżywczych;
– truskawki powinny być myte pod letnią, ale nie gorącą wodą, dopiero po umyciu można je odszypułkować

Truskawki to dobry dodatek wielu sezonowych deserów – ciast, tortów, koktajli i sorbetów. Co odważniejsi wykorzystują je również do letnich sałatek oraz dekorują nimi mięsne potrawy.

www.dieta.fit.pl