Zapiekanki to potrawy, które odgrzewane dnia następnego mają więcej smaku i aromatu niż w dniu ich przygotowania
fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Zapiekanka z selerem naciowym
zapiekanka z seleremZapiekanka z selerem naciowym

Składniki:
1 kg selera naciowego, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, sól, 4 łyżki startego żółtego sera, posiekany koperek, pieprz czarny mielony, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.

Wykonanie:
Seler umyć, liście odciąć, odłożyć. Łodygi pokroić w 6 cm kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 30 min, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Mąkę zasmażyć z 2 łyżkami masła. Mieszając rozprowadzić ciepłym mlekiem. Dolać 1/2 szklanki wywaru z ugotowanego selera. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrojone łodygi selera ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem, posypać startym serem i wiórkami masła. Zapiekać 10 min w piekarniku w temp. 220°C. Potrawę podawać z posiekanymi liśćmi selera i koperkiem.

www.fit.pl