Zdrowa żywność jesienią - jakie produkty warto włączyć do diety jesienią?

Zdrowa żywność jesienią to przede wszystkim sezonowe warzywa, które przygotowane w postaci zup, czy leczo rozgrzeją i wzmocnią organizm przygotowując go do nadchodzącej zimy. Co jeść jesienią, aby być zdrowym?
2021-01-07 00:00
Udostępnij
Zdrowa żywność jesienią - jakie produkty warto włączyć do diety jesienią?

Zdrowa żywność – co to takiego?

Zdrowa żywność to przede wszystkim produkty spożywcze, które będą spożywane w jak najmniej przetworzonej formie, pochodząca z ekologicznych hodowli i upraw. Należy pamiętać, że racjonalna dieta powinna nas właściwie odżywiać. Pożywienie powinno nie tylko pokrywać zapotrzebowanie energetyczne, ale także wspierać pracę mózgu, mięśni i narządów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zbilansowane posiłki mają zapewniać właściwą podaż pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych, które będą źródłem energii. Wskazówki co do proporcji poszczególnych makroskładników, można zaczerpnąć, wzorując się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Przedstawia ona w prostej, graficznej formie zalecane ilości poszczególnych grup produktów, które powinny znaleźć się w dziennym jadłospisie.

 

Warto zwrócić uwagę, że dużą rolę dla uzyskania wysokiej wartości odżywczej posiłków będzie miała jakość produktów, których używamy w kuchni. Mimo wzrastającej świadomości dotyczącej zdrowego żywienia wciąż wiele osób sięga po przetworzone produkty, które zawierają szereg substancji dodatkowych obciążających organizm, a głównie układ pokarmowy.

 

Jakie produkty wybierać jesienią?

Nawiązując do popularnego stwierdzenia, że nasze zdrowie znajduje się „na talerzu”, należy zwrócić uwagę, jakie produkty sezonowe są oferowane jesienią. Sezonowość produktów dotyczy warzyw i owoców, które są bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Szukajmy ich na lokalnych bazarach, wybierając lokalnych sprzedawców.

Oczywiście, faktem jest, że w wielkoformatowych marketach dostępność produktów, jedynie nieznacznie zmienia się na przestrzeni roku. Rośliny, które nie mogą być uprawiane jesienią w naszej szerokości geograficznej, są importowane, co wpływa na finalną cenę produktu. Wspomniane zjawisko ma swoją nazwę pochodzącą z języka angielskiego „food miles”, co można przetłumaczyć jako żywnościowe kilometry. Droga i czas, w jakim musi przebyć produkt, od momentu zbioru do naszego talerza, będą wpływać negatywnie na jego jakość, ale i na wyższą cenę. Warzywa i owoce, które muszą pokonać długą drogę, aby trafić do Polski, są też w różny sposób zabezpieczane przed zepsuciem, co może mieć wpływ na ich jakość i smak.

Podczas dokonywania zakupów należy zwrócić uwagę na pochodzenie produktów, wybierać świeże warzywa, najlepiej lokalnego pochodzenia. Po prostu wybierać sezonowe produkty.

Sezonowe produkty dostępne jesienią:

  • dynia;
  • bakłażan;
  • marchew;
  • ziemniaki;
  • cukinia;
  • brokuł;
  • burak;
  • kalarepa;
  • jabłka;
  • śliwki;
  • orzechy.

 

Co jeść jesienią?

Jesień to pora roku, kiedy dużo chętniej, niż po świeże sałatki, sięgamy po rozgrzewające potrawy stworzone na bazie sezonowych warzyw. Jednak bez względu na porę roku, dieta powinna być zbilansowana, ale też urozmaicona.

Jednym z warzyw dostępnych jesienią jest dynia. Można z niej przygotować zupę, odżywcze risotto, czy upiec aromatyczne ciasto. Dynia jest bogactwem beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor. Karotenoidy to bardzo silne przeciwutleniacze, które nie dość, że hamują powstawanie reaktywnych form tlenu, to działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Wysoka zawartość witaminy A będzie wpływać na procesy widzenia, poprawiając funkcjonowanie narządu wzroku.

Zdrowa żywność jesienią to także kiszonki. Jest to bardzo dobry moment na przygotowanie własnych kiszonych warzyw. Możliwości co do wykorzystania darów natury, są wręcz nieograniczone. Najbardziej popularne są kiszone ogórki i kapusta, ale można kisić także buraki. Bardzo wartościowym produktem powstałym podczas kiszenia buraków jest zakwas buraczany. Kiszonki wykazują naturalne działanie probiotyczne, poprawiają stan flory jelitowej i tym samym wzmacniają odporność organizmu.