750 g cebuli 2 łyżki masła 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 125 g tartego sera (np. Gouda, Ementaler) 2 łyżki oliwy 4 łyżki brandy sól, pieprz
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Zupa cebulowa
Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 - 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.