Żywność transgeniczna to produkty spożywcze zmienione metodami inżynierii genetycznej, czyli produkowane poprzez zmianę materiału genetycznego - DNA żywej komórki.
fit.pl
2005-10-04 00:00
Udostępnij
Żywność transgeniczna
Nauka coraz częściej ingeruje w sprawy genetyki. Dotyczy to również żywności, którą spożywamy na codzień. Czy powinniśmy obawiać się "mutantów" na naszych stołach? Żywność transgeniczna to produkty spożywcze zmienione metodami inżynierii genetycznej, czyli produkowane poprzez zmianę materiału genetycznego - DNA żywej komórki. Nowy organizm otrzymuje się w warunkach labolatoryjnych poprzez wprowadzenie części DNA jednego organizmu do DNA drugiego, a następnie przez tradycyjną hodowlę.
zywnosc transg1Wprowadzana część DNA ma na celu modyfikacje czyli poprawę danych cech gatunkowych. Organizmy takie (rośliny, zwierzęta czy bakterie) są nazywane organizmami modyfikowanymi genetycznie lub transgenicznymi. Pierwszym produktem żywnościowym otrzymanym z wykorzystaniem metod inżynierii genetycznej i wprowadzonym na rynek były drożdże piekarskie i pomidor. Obecnie zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Chinach na dużą skalę uprawiane są modyfikowane genetycznie rośliny takie jak: rzepak, kukurydza czy soja. W Polsce pierwsze doświadczenia z transgenicznymi roślinami przeprowadzone zostały na kukurydzy, ziemniakach, burakach pastewnych i rzepaku.
Zmiany genetyczne roślin mają na celu ochronę przed szkodnikami, chorobami, pomagają zwiększać odporność na warunki klimatyczne, transport czy przechowywanie.
Rośliny takie charakteryzują się również zwiększoną odpornością na herbicydy, owady, szkodniki, jak i korzystniejszymi cechami organoleptycznymi, dietetycznymi i technologicznymi. Prowadzone badania nad modyfikacją genetyczną dotyczą również zwierząt, ale wyłącznie pod kątem leków i szczepionek. Na dzień dzisiejszy pozwoliły one na otrzymanie dostatecznej ilości hormonu wzrostu jak i uzyskanie organów do transplantacji. Dzięki nim współczesna medycyna może dużo zyskać.
zywnosc transg2Obecnie trwają prace nad transgenicznymi rybami, ale na efekty końcowe trzeba będzie jeszcze poczekać. Śledząc poczynania inżynierii genetycznej nasuwa się pytanie czy doświadczenia nad genami nie spowodują ogólnego zagrożenia? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Zbyt trudno jest bowiem mówić o jakichkolwiek wadach czy zaletach zmodyfikowanej żywności. Zwolennicy przekonują, że inżynieria genetyczna jest tylko kontynuacją poczynań człowieka w celu zwiększenia plonów. Zdaniem przeciwników manipulacje z genami mogą wpływać negatywnie na życie biologiczne (przez krzyżówki i ingerencje w równowagę biologiczną gatunków). Sceptycy podkreślają, że obcy gen może doprowadzić do powstania nowych cech pod względem toksykologicznym i alergicznym. Dlatego przy wytwarzaniu tego rodzaju żywności ostrożność jest szczególnie zalecana. Żywność musi spełniać wymogi bezpieczeństwa, a jednym z warunków nieszkodliwości produktów transgenicznych jest przestrzeganie obowiązujących uregulowań prawnych.

www.fit.pl