Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Czemu eskimosi nie chorowali?Ich odpornosć a brak witaminy C

  1. #1

    Czemu eskimosi nie chorowali?Ich odpornosć a brak witaminy C

    Troche nad tym myślałem... witaminy C nie ma z tego co mi wiadomo to nikt nie okrzykną: "Eskimosi wyjątkowo zachowali zdolność do syntezy witaminy C" zwłaszcza zę Steffanson żył w cywilizacji a przez swój tylko mięsny rok nie miał szkorbutu... odporność co jest z ta odpornoscią...

    No więc zaczne temacik bo jest bardzo przynajmniej dla mnie ciekawy bardzo...

    Wiecie na co wpadłem...zaprezentuje.

    Czytając np. o przyprawach zauwazyłem że rózne mają właściwości przeciwutleniające a jednocześnie antywirusowe z lekka no moze przesada ... no na 100% moge powiedziec ze bakteriobójcze... ale są jak czosnek....opisze w międzyczasie później

    Witamina C-przeciwutleniacz,witamina E także i witamina A.

    Eskimosi jedli dużo tłuszczów dostarczając dużo witaminy E i A także i omega 3

    oto link który mnie po części naprowadził:
    http://www.poradnikzdrowie.pl/site/936_5478.htm

    Tu zwróciłęm uwage na skłądniki które eskimosi jedli i po tym juz łątwo było...

    Także jest o Omega 3.Zajrzałem więc z ciekawaością równą głodowi na węgle na mocnej ketozie zwłaszcza na początku do mojej biblii żywieniowej mianowicie składników niezbędnych organizmowi i co zobaczyłęm... właśnie to:




    Witamina A
    Nie za bardzo czytając funkcje dostrzegłem coś o odpornosci ale czytając o objawach niedoboru dostrzegłem : (tylko wybrane objawy wypisze...)

    Objawy niedoboru witaminy A(wybrane)
    skłonności do zapaleń ropnych(ropa z rozpadu leukocytów(b.krwinki) w walce z antygenami)
    zapalenie spojówek,zapalenie powiek
    zapalenia oskrzeli a nawet płuc
    zapalenie miedniczek nerkowych
    zapalenie cewki moczowej
    zapalenie pęcherza moczowego
    stany zapalne oczu
    infekcja uszu
    znacznie obniza sie odpornosc organizmu

    Więc można na tej podstawie zauważyć że jednak duży jej jest wpływ na odporność.Jak jej zabraknie to zaraz zapalenia ... (ale na końcu zobaczycie ze nie do końca bo gdy czegoś bedzie więcej innego...ale to potem) Nie nie jeszcze nie klaszcie mi Smile to dopiero poczatek.

    Dodam na marginesie ze to takze przeciwutleniacz...i tak wszyscy wiedzą Smile




    Dalej witamina E
    Funkcje (wybrane)
    Podnosi odpornosc organizmu!!!
    przyspiesza gojenie sie ran,
    Witamina E (podobnie jak witamina C) pelni w organizmie role biologicznego przeciwutleniacza.

    A wiecie co w objawach!!!!!!!!:wolne gojenie sie ran czyli identico jak przy witaminie C...

    Kurde a czosnek nazywa sie najsilniejszym przeciwutleniaczem tak gdzieś ktoś go nazwał!!!! I także nazwany jest najlpszym antybiotykiem na ziemi!!!! -przeciwwirusowe właściwości na forach widziałem opisy stosowania na grzyby czy coś i to pochwały a nie jak medycyna miesiącami leczy i wyleczyć nie może...

    I tak jakoś mi zaczeło coraz częściej przemykać-migać w oczach w wielu miejscach "przeciwutleniacz" "odporność" ... Ale czekajcie jeszcze wam dorzuce o omega 3 które dostarczali eskimosi w dużych ilościach





    Witamina F (ale pod kątem O3 zrobiłem)
    Funkcjejak zwykle wybrane)
    EPA dziala jako prekursor dla eikozanoidów (substancji podobnych do hormonów dzialajacych na poszczególne tkanki), które redukuja stany zapalne
    Rola EPA:EPA warunkuje prawidlowa synteze eikozanoidów. Eikozanoidy to aktywne biologicznie czasteczki zwane hormonami tkankowymi. Uwalniane sa one z blon komórkowych, które z kolei zbudowane sa z fosfolipidów (w sklad których wchodza zarówno kwasy Omega-3 jak i Omega-6). Eikozanoidy sa odpowiedzialne za dzialanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, powstrzymuja rozwój guzów nowotworowych oraz ograniczaja kurczliwosc naczyn krwionosnych.

    Omega 3
    1. Zmniejszaja ryzyko chorób ukladu krazenia (obnizaja poziom cholesterolu i cisnienie krwi).
    2. Przeciwdzialaja zawalom, a nawet nowotworom.
    3. Wykorzystuje sie je w leczeniu zmian hormonalnych i alergii.
    4. Sa niezbedne do prawidlowego rozwoju mózgu.
    5. Podnosza odpornosc.

    Kwasy tluszczowe Omega-3 (EPA/DHA) maja z wielu wzgledów pozytywny wplyw na stany zapalne i procesy alergiczne (choroby ukladu immunologicznego)

    Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzieki czemu okazuja sie tak skuteczne, ze moga np. odbudowac szkody powstale w wyniku procesów utleniania zachodzacych w komórkach miesnia sercowego!

    Tu sie aż włacze: HHhhhmmmmm...utlenianie a omega 3 przeciwdziałą czyżbym zobaczył lekkie działanie przciwutleniające a moze tylko po prostu odbudowują kto wie do końca?

    Dalej
    obnizaja ryzyko powstawania nowotworów obnizaja ryzyko alergii i infekcji

    Witamina F dziala przeciwzapalnie, immunostymulujaco (podnosi odpornosc na zakazenia), równoczesnie jednak hamuje autoagresje (reakcje przeciwko wlasnym antygenom),

    Witamina F przyspiesza gojenie ran (czyżbym widział analogie do witaminy C), oparzen, owrzodzen, odlezyn, odmrozen, cofa ropnie i wysieki surowicze w skórze, dziala przeciwzakrzepowo.

    Ile razy ja tu widze o stanachzapalnych odporności i infekcjach... rzeczywiście...

    Obajwy niedodoboru:
    zaczerwienienie zapalenia skóry itp.
    zapalanie dziasel i jezyka, przewlekle stany zapalne powiek i spojówek,
    sklonnosc do zaskórników, ropni i wyprysków(dodam jako ciekawostke że ropa powstaje z rozpadu pewnego rodzaju leukocytów czyli upraszczając układ odpornościowy walczy i po bitwie ropa to jakby martwe ciała-resztki na polu bitwy...)
    oparzenia, rany, wysieki naczyniowe, zapalenie zyl
    choroby zapalne i zakazeniowe oczu, uszu i gardla, stany zapalne jelit, odbytu i zoladka,
    nawracajace zakazenia bakteryjne i wirusowe (w tym wirusowe zapalenie watroby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Kurde i wszystko jasne...




    Dlaczego eskimosi nie chorowali?? Bo funkcje odpornosci przejeły witamina A E i tłuszcze omega 3 dostarczane w dużych ilosciach...

    czyli zatyzykuje stwierdzenie a oni sa tego dowodem że bez witaminy C da sie żyć mając niezła odporność. A zdawało by sie nie ma witaminy C i zaraz nas złapie cokowliek...
    hmmmmmm...czyżby dlatego straciliśmy zdolność jej syntezy ?bo okazała sie zbędna...? to trudne pytanie bo mięsożercy jedzą dużo mięsa a moga ją syntetyzować... czyli raczej nie... czyli to przypadek... tez troche myslałem...po jaką holere straciliśmy jej zdolność?
    czyżby dlatego czytałem o kimś na forum kto w zime na dicie niskoeglowodanowej w podkoszulce śmiga i nic mu nie jest?
    czyżby dlatego chorujemy dopiero gdy nie jemy dużo mięsa a za to obzeramy sie węglowodanami...?
    Czy jakiś mięsożerca jajkożerca bez suplementacji witaminą C i bez jedzenia warzyw i owoców ma problemy z odpornością???
    Stefanson w szpitalu był a tam o wirusy nietrudno i nie chorował...
    Zrodziło sie wiele pytań a ja sie śpiacy robie ...wiec wybaczcie na razie...

    Takze bym zaryzykował stwierdzenie że odporność nie musi spaść wcale jak brakuje jednego z tych składników...jeśli jest niedobór pewnego skałdnika w tym zakresie to większa ilość innego może to "odrobić" jak u eskimosów za brak witaminy C nadrobiły inne ...

    I zaryzykowałbym stiwerdzenie że każdy przeciwutleniacz może mieć również właściwości przeciwbakteryje-przeciwwirusowe!!! Bo w wielu przypadkach tak jest.
    A w wielu można było tego niezauważyć a w istocie może tak być...
    Do tego potrzeba badań!!!!

    Ja jedynie moge zarzucać argumentami i logicznym myśleniem.Jak zwykle teoroia musi byc potwierdzona w praktyce (podstawowa zasada fizyki zresztą).Wybaczcie czasem sobie marzyłem mieć własne centrum badań i wszystko by było jasne...ale nie ma... nie jestem Bill Gates...kurde trzeba dociekać i zakłądać bez 100%pewności

    Ale wiecie co...z drugiej strony to na ten daleki biegun to cieżko by coś doleciało jakiś wirus choć własciwie to są wszedzie... jak i bakterie



    Zgłosi mnie ktoś do nagrody Nobla?
    Dostał kiedyś jakiś 19 latek?




    Spoko żartuje to co myslicie o tym...

  2. #2
    Senior Member
    Dołączył
    Mar 2006
    Posty
    236
    ludzie zywiacy sie miesem i organami nie maja niedoborow wit C. to fakt. nie wiem czy nauka juz to wyjasnila, ale tak jest. naukowcy po zbadaniu budowy pszczoly uznali, ze nie ma ona prawa latac. a lata.

    do Twoich rozmyslan dorzuce jeszcze to:
    "(...)
    Prymitywne diety zawieraja conajmniej cztery razy wiecej wapnia i innych mineralów i DZIESIEC razy wiecej witamin pochodzacych z tluszczy zwierzecych (witamina A, witamina D i Czynnik Price’a) niz przecietna dieta amerykanska."
    http://www.westonaprice.org/brochure...carakterystyka

    pozd
    WiRAHA

  3. #3
    Hejka kolejne ... zielona herbata przeciutleniające i jednocześnie przeciwwirusowe...

    Naturalne jajka zawierają o wiel więcej omega 3 niż nasze dzisiejsze przemysłowo produkowane.Tak samo zwierzeta na zbożach mają mniej omega 3 a więcej nasyconych niżn naturalnie sie żywiące...
    linku nie moge wam podać z wiadomych przyczyn.

  4. #4
    Dlaje dorzuce do moich przemysleń... Pani Ewa pisze w swojej książce że sens:"Nie oszukujmy sie infekcja jest wynikiem nieszczelności błony komórkowej...a strone wczesniej dużo pisze o uszkadzaniu błony przez wolne rodniki.CZyli uszkodzona błona daje możliwość do wystapienia infekcji... I tu zadziałąją przeciwutlenoiacze neutralizując wolne rodniki mniej bo wolnych rodników to mniejsze uszkodzenia i przez to infekcje...

    CZyli następne za teorią odprności poprzez przeciwutleniacze ...

    Przypomni link wirahy o 10x witamina z tłuszczy głownie A(przeciwutleniacz)

    Aha zauwazyłbym że zwykły czlowiek nie zawraca sobie gowy orzechami ziarnami za bardzo (ja kiedyś) więc praktycznie zero witaminy E...
    Ona tam je jeza dodatek ale jedzą wiec E tez dostarczają.

  5. #5
    mati drobna sugestia - pisz po POLSKU :!:

  6. #6
    Senior Member
    Dołączył
    Mar 2006
    Posty
    236
    weglowodany > glukoza > insulina > proces glikacji bialek

    tluszcze zwierzece > cholesterol > silniejsze blony komorkowe

    nie zapominaj ze cholesterol jest poteznym przeciwutleniaczem (dlatego np smalec pali sie w duzo wyzszej temp niz oleje roslinne) i jest skladnikiem blon komorkowych.

    pozd
    WiRAHA

  7. #7
    Sorka ...ale ja pisze średnio takiego posta tak szybko ze przeganiam swoje mysli palcami na klawiaturze nie siedze pół godziny rozmyślając i potem tak wychodzi z lekka...

    Ok zobacze co da sie zrobić...

  8. #8
    Rzeczywiście ... błony komórkowe mają w sobie najwięcej tłuszczu... choć węgli też jest troche ale to założmy wdg źródeł do których mam dostep ok .10% "glikolipidy"

    Więc preferowane jest odżywianie więcej tłuszczy a węgle jako dodatek...

    Poco ma organizm męczyć sie syntezą...

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    Apr 2018
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    15
    Trochę ciekawych informacji o niedoborach witaminy C - https://cheers.com.pl/wiedza/niedobor-witaminy-c/
    A bardzo łatwo można dostarczyć sobie witaminy C pijąc sok z aceroli czy z dzikiej róży Można też sięgnąć po suplementy z naturalnymi źródłami kwasu askorbinowego, ale przecież eskimosi suplementów nie mieli, radzili sobie inaczej
    O moją moc dbają suplementy diety Cheers

Podobne wątki

  1. Diety oczyszczające
    Przez olik18 w dziale Diety
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 02-02-2012, 13:59
  2. poszukuje instruktora jogi
    Przez julianka29 w dziale Zatrudnię
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-06-2011, 21:29
  3. Warsztaty Aqua Aerobik Wrocław 13 listopad
    Przez KasiaFitPlanet w dziale Wydarzenia, Konwencje i Szkolenia
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-11-2010, 21:13
  4. Ladies Open Day
    Przez studiofaf w dziale Wydarzenia, Szkolenia, Konwencje
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21-09-2010, 19:28
  5. instruktor fitness RADOM
    Przez JUSTYNA25 w dziale Zatrudnię
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-08-2010, 16:05

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •