Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Dieta na zimową odporność

  1. #1
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285

    Dieta na zimową odporność

    Jakie macie sposoby na słabnącą odporność w jesienno -zimowym okresie?
    Zwłaszcza że nadciąga grypa!!!
    Ja jem codziennie na noc gotowanego kurczaka (białko wspomaga odporność) i MOCNY sos czosnkowy (jogurt nat+duuużo świeżego czosnku+zioła+pietuszka - troche i zabija zapach)

    A Wy jakie macie sposoby na wzmocnienie odporności?

  2. #2
    10 SPOSOBÓW NA LEPSZĄ ODPORNOŚĆ:

    1. Zadbaj o dobrą dietę. Wzbogać ją w produkty, które wzmocnią twój system odpornościowy, czyli produkty zawierające pełnowartościowe białko (obecne w nim aminokwasy są niezbędne do produkcji przeciwciał, które zwalczają zagrożenia dla zdrowia). Znajdziesz je w mięsie, rybach, soi i roślinach strączkowych. Jedz dużo owoców i warzyw, bo obfitują w antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami i sprzyjają odporności. Wybieraj owoce czerwone i fioletowe – im ciemniejsze, tym więcej zawierają flawonoidów, które uodparniają organizm na choroby.

    Unikaj nadmiaru cukru – węglowodany spowalniają działanie sił obronnych. Zrezygnuj też z tłuszczów zwierzęcych, które podnoszą poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Im jest ich więcej, tym mniejsza jest zdolność białych krwinek do pochłaniania bakterii. Pokochaj dobre tłuszcze, czyli pochodzenia roślinnego (olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz kwasy omega-3 (są w rybach, orzechach włoskich, pestkach z dyni). Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.

    2. Zwróć uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie a nawet substancje dodatkowo Pomaga w zaparciach, biegunce. Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się.

    3. Uważaj na używki. Ogranicz kawę, ponieważ niszczy witaminy i mikroelementy, które poprawiają odporność organizmu. Nie przesadzaj z alkoholem – zbyt duże dawki przenikają do krwi i limfy i zabijają obecne w nich komórki odpornościowe. Rzuć palenie. Czy wiesz, że dym z papierosa zawiera 4 tysiące trujących substancji, które niszczą błony śluzowe, a więc pierwszą linię obrony przez zarazkami? Poza tym podczas palenia papierosów powstaje duża ilość wolnych rodników. Organizm stara się je zneutralizować, ale w ten sposób nadweręża swoje siły obronne.

    4. Wysypiaj się. Kiedy śpisz, twój układ odpornościowy ma mniej pracy i może skupić się na regeneracji. Jeśli twój organizm jest przemęczony, wówczas łatwiej łapiesz infekcje. Tworzy się tu błędne koło – zwalczanie infekcji dodatkowo osłabia siły układu odpornościowego. Potrzebujesz 8 godzin snu na dobę, by mógł sprawnie funkcjonować. Zarwane noce, długotrwałe niedospanie szybko się na tobie zemszczą.

    5. Rozładuj stres. Czy wiesz, że układ odpornościowy jest połączony z systemem nerwowym? To dlatego na jego kondycje mają wpływ nasze myśli, uczucia, emocje. Kiedy szwankuje ten drugi, natychmiast spada odporność organizmu na choroby. Naucz się rozładowywać napięcie – biegaj, ćwicz jogę lub naucz się innych technik relaksacyjnych i nie tłum w sobie emocji.

    6. Gimnastykuj się. Ruch pobudza bowiem i reguluje system immunologiczny. Dowiedziono, że osoby spacerujące 30-45 minut przez 5 dni w tygodniu mają podwyższoną liczbę komórek odpornościowych, która utrzymuje się nawet kilka godzin po spacerze.

    7. Zahartuj swój organizm. Łatwiej wtedy będzie znosił niską temperaturę oraz jej gwałtowne zmiany. Możesz stosować naprzemienne natryski lub 5 minut dziennie brodzić w zimnej wodzie. Doskonale hartuje też sauna. Ciepłota ciała podnosi się w niej nawet o 3 stopni C - nie lubią tego wirusy i bakterie.

    8.Ubieraj się ciepło. Twój organizm na wychłodzenie reaguje obniżeniem odporności. Dlatego nie wychładzaj go. Zimą najlepiej ubieraj się na cebulkę – to stary, sprawdzony sposób. Kilka cienkich warstw ubrań lepiej chroni przed chłodem niż jedna gruba.

    9. Skorzystaj z pomocy natury. Niektóre rośliny wspomagają pracę układu odpornościowego.

    - Echinacea zwiększa liczbę limfocytów, poprawia zdolność pochłaniania bakterii chorobotwórczych.
    - Żeń-szeń poprawia odporność organizmu na wirusy, bakterie, grzyby i wolne rodniki.
    - Owoce noni mają działanie przeciwbakteryjne i wzmacniają siły obronne organizmu.
    - Grejpfrut działa bakteriobójczo, pomaga pokonać przeziębienie.
    - Aloes wzmacnia układ odpornościowy i sprzyja jego szybkiej regeneracji. Jest prawdziwym rekordzistą w ilości substancji aktywnych. Hamuje rozmnażanie się bakterii.
    - Czosnek działa bakteriobójczo, wzmacnia naczynia krwionośne płuc i oskrzeli i zwiększa aktywność białych krwinek, które podnoszą odporność.
    - Tran zawiera mnóstwo kwasów omega-3, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz mają działanie przeciwzapalne. Doskonale chronią przed przeziębieniem i wzmacniają układ odpornościowy.

    10.Zaszczep się przeciwko grypie. Twój organizm umie pokonać wirusy, które zna. Tymczasem każdego roku pojawiają się nowe wirusy, wywołujące grypę. Z tymi nowymi intruzami może sobie nie poradzić nawet najsilniejszy system immunologiczny. Dlatego pomyśl o szczepionce.


  3. #3
    Senior Member Awatar KAnka
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    197
    Mój sposób to poranna szklanka przegotowane wody z miodem, do której wyciskam połówkę cytryny.

  4. #4
    Junior Member
    Dołączył
    Aug 2007
    Posty
    13

    Post

    Ja zażywam tran w kapsułkach i nie choruje, a jak nie zażywam go to od razu jestem chora jesienią i zimą.

  5. #5
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285
    wlasni - co do tranu to dobrze jest zwrocic uwage zeby byby nie byly z Bałtyku, tylko z ekologicznych zimnych stref oceanicznych, tluste ryby, a tran wytlaczany a nie podgrzewany (bo omega 3 gina powyzej 70 stopni)

  6. #6
    Senior Member
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    367
    dobrą dietą jest dieta cytrynowa, codziennie pijesz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, zaczynasz od jednej i każdego dnia zwiększasz ilość cytryn, pijesz przez tydzień i odpornośc murowana

  7. #7
    Junior Member
    Dołączył
    Oct 2010
    Posty
    8
    Dobrze funkcjonujące siły obronne organizmu są bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze w zapobieganiu chorobom. O sprawny system immunologiczny trzeba dbać cały czas, a nie tylko – jak się mylnie uważa – jesienią i zimą, kiedy zdarza się najwięcej przeziębień.

    Skuteczny program treningowy powinien zawierać następujące elementy:

    - zrównoważona dieta, bogata w witaminy, minerały oraz błonnik;
    szczególne ważne dla systemu immunologicznego są następujące witaminy i minerały:

    Selen (ryby, grzyby, orzechy brazylijskie)
    - wspiera odpowiednie enzymy przy pozbywaniu sie szkodliwych substancji
    Witaminy
    - aktywują ochronę immunologiczną i zwalczają wolne rodniki
    Witamina A: mleko, marchewka, wątroba
    Witamina C: owoce, warzywa
    Witamina E: orzechy, oleje roslinne, mleko, masło
    Żelazo (rośliny strączkowe,ryby, mięso, produkty pełnoziarniste)
    - wspiera fagocyty przy niszczeniu zarazków
    Cynk (rośliny strączkowe, mięso, produkty pełnoziarniste)
    - pomaga wytwarzać przeciwciała i aktywuje fagocyty
    - dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika (zboże, owoce, warzywa, rośliny strączkowe) oraz bakterii kwasu mlekowego (produkty mleczne, jogurt, kiszona kapusta) pomagają utrzymywać w dobrej kondycji florę bakteryjną w żołądku i jelitach
    - ograniczenie lub rezygnacja z używek tj. alkohol, papierosy, duże ilości kawy
    - odpowiednia ilość wypoczynku oraz snu
    - aktywność fizyczna – jogging, pływanie, fitness, joga itp., która jednak nie powinna być zbyt wyczerpująca; zbyt duża dawka wysiłku fizycznego może również osłabiać system immunologiczny
    - regularne wizyty w saunie, pobudzające układ krążenia
    - zimne lub naprzemienne kąpiele i prysznice
    źródło:http:// morsowanie.info/inne-metody-hartowania

  8. #8
    Senior Member
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    367
    w sezonie jesienno-zimowym dobrze jest spożywać dużą ilość witaminy C. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty - zawierają mnóstwo witaminy C połączonej w idealnych proporcjach z rutyną. Wspólnie uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przez przenikaniem wirusów do krwioobiegu. Zawierają też beta karoten i wiele minerałów.

  9. #9
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285
    beta-karoten to swietny antyoksydant, warto pamietac o kiwi, pozeczkach, czosnku i cebuli

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    Nov 2010
    Posty
    2
    Ja ostatnio trafiłam na fajną dietę jesienną wzmacniającą odporność:

    Dieta Jesienna obfituje przede wszystkim w warzywa, owoce i ryby. Nie brakuje również potraw z drobiu i nabiału. Nie brakuje w niej zdrowych tłuszczy. Dominuje oliwa z oliwek. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych czyni z oliwy z oliwek idealny składnik prawidłowej diety.
    Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfituje oliwa z oliwek, powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszają zawartości dobrego cholesterolu (HDL).

    Ważną rolę w Diecie Jesiennej odgrywa czosnek. Spożywany regularnie wzmacnia odporność, niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.


    TRWA: 10-21 dni.
    ODCHUDZA: 1 kg przez 7 dni.
    POLECANA: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
    NIEWSKAZANA DLA: młodzieży, osób ciężko chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.
    SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, B6 i B12 kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik.
    DZIENNA DAWKA KALORII: około 1200.
    MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co 2-3 miesiące.


    DZIEŃ 1.

    ŚNIADANIE
    2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.

    II ŚNIADANIE 140 kcal
    Jogurt naturalny (150 ml) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną.

    OBIAD 345 kcal
    Filet rybny na sałatce, ziemniak.

    PODWIECZOREK 100 kcal
    2 kiwi.

    KOLACJA 335 kcal
    Przysmak brokułowy z pomarańczą, tost graham z plasterkiem chudej szynki, pomidor cebulką, herbata zielona.


    DZIEŃ 2.

    ŚNIADANIE 290 kcal
    Kromka chleba żytniego, 150 g serka ziarnistego light wymieszać ze szczypiorkiem, ogórkiem konserwowym, łyżeczką pestek ze słonecznika, papryką ostrą i kminkiem.

    II ŚNIADANIE 60 kcal
    Kromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych.

    OBIAD 380 kcal
    Schab w porach, fasolka szparagowa zielona.

    PODWIECZOREK 60 kcal
    Sok z czarnej porzeczki (150 ml).

    KOLACJA 390 kcal
    Ryż z warzywami po chińsku, sałatka z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.




    DZIEŃ 3.

    ŚNIADANIE 245 kcal
    Kromka chleba pełnoziarnistego, serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g) wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem, herbata z cytryną.

    II ŚNIADANIE 220 kcal
    Pół bułki grahamki posmarowanej, plasterek polędwicy drobiowej, papryka czerwona.

    OBIAD 326 kcal
    Gołąbki z mięsem i grzybami, 3-4 marchewki starte na tarce, 2 małe ziemniaki.

    PODWIECZOREK 90 kcal
    Jabłko.

    KOLACJA 330 kcal
    Zapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%.




    DZIEŃ 4.

    ŚNIADANIE 245 kcal
    2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru z pokrojonymi na cząstki połową jabłka i kiwi.

    II ŚNIADANIE 105 kcal
    Kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, 2 liście cykorii, ogórek, herbata zielona.

    OBIAD 400 kcal
    Kurczak pieczony nacierany czosnkiem, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), 1/4 brokuła gotowanego na parze, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

    PODWIECZOREK 170 kcal
    Ciasto drożdżowe z jabłkiem (50 g).

    KOLACJA 250 kcal
    Cukinia nadziewana mięsem.


    DZIEŃ 5.

    ŚNIADANIE 275 kcal
    Budyń mleczny waniliowy (250 ml), z 2 łyżkami konfitury.

    II ŚNIADANIE 120 kcal
    Kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.

    OBIAD 390 kcal
    Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

    PODWIECZOREK 160 kcal
    100 g malin zalanych 200 ml galaretki.

    KOLACJA 265 kcal
    Pulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym i czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, ziemniak.




    DZIEŃ 6.

    ŚNIADANIE 255 kcal
    Jajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z łyżeczką oliwy z oliwek.

    II ŚNIADANIE 115 kcal
    Koktajl z mleka 0,5% (150 ml) i połówki banana i kiwi.

    OBIAD 385 kcal
    200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej ź jogurtem, ziemniak.

    PODWIECZOREK 165 kcal
    Naleśniki dietetyczne z owocami.

    KOLACJA 285 kcal
    Sałatka makaronowa z brokułami, szklanka wody mineralnej.


    DZIEŃ 7.

    ŚNIADANIE 295 kcal
    Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana łyżeczką chrzanu z 2 plasterkami pomidora i jajkiem na twardo, kawa mleczno-zbożowa bez cukru.

    II ŚNIADANIE 175 kcal
    Kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej, 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną, herbata zielona bez cukru.

    OBIAD 380 kcal
    Flądra w sosie pomarańczowo-jogurtowym, 2 średnie ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

    PODWIECZOREK 60 kcal
    Grejpfrut.

    KOLACJA 290 kcal
    Twarogowe kapelusze, kromka chleba wieloziarnistego.

    (źródło: zmiensienazdrowie.pl)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •