Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Dieta na zimową odporność

  1. #21
    Korzystne biosubstancje wspomagające proces leczenia chorób:
    Cynk – jest niezbędny każdej komórce, reguluje pracę ponad 300 enzymów, odmładza system immunologiczny i zwiększa jego potencjał.
    Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem, zwiększa odporność, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
    Witamina A – zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej skóry oraz błon śluzowych i współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową, dzięki czemu zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, utrzymując w sprawności grasicę, w której dojrzewają limfocyty T, oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek.
    Witamina B6 – odpowiada za utrzymanie błon śluzowych gardła i języka – pierwszych wrót kontaktu z drobnoustrojami – a co za tym idzie, jej niedobory wpływają na podatność na infekcje.
    Magnez – wspiera tworzenie komórek, z których powstają przeciwciała.
    Witamina E – wzmacnia system obronny.
    Sulfidy – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki (znajdziemy je w cebuli i czosnku).
    Kwas sorbitanowy – tłumi silne napady kaszlowe. Występuje w jarzębinie.
    Kwasy fenolowe – skutecznie hamują namnażanie bakterii oraz wirusów. Występują w żurawinie oraz czarnej jagodzie.
    Polecane produkty
    Dynia – idealne warzywo na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Jest lekkostrawna, zawiera mało tłuszczu i białka, przez co nie obciąża układu pokarmowego, do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła. Pestki bogate są w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie antypasożytnicze, przez co pośrednio wpływają korzystnie na przyswajanie składników mineralnych przez jelita.
    Marchewka – choć jest warzywem bardzo pospolitym jej zalet nie sposób wymienić. Działa antagonistycznie na bakterie gnilne zmniejszające przyswajalność jelit, łagodzi kaszel a także pomaga walczyć z biegunką. Marchewka tak jak dynia jest bogata w karoteny.
    Kasza jaglana – bezglutenowa, lekkostrawna, bardzo ceniona kasza o delikatnym smaku, zawiera jednocześnie wysokowartościowe białko. Ma działanie osuszające – jest pomocna przy leczeniu silnego kataru. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm. Pomocna przy leczeniu biegunki.
    Owies – długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.
    Ryż pełnoziarnisty – bogaty w witaminy grupy B, działa kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn, jest również bardzo pomocny przy leczeniu biegunek.
    Cebula – w tradycji naszego kraju od zawsze wykorzystywana była przy leczeniu przeziębienia. Oprócz sulfonidów zawiera dużo witaminy C, łagodzi nieżyt nosa, działa napotnie, a gotowana sprzyja leczeniu kaszlu.
    Czosnek – zawarta w nim allicyna działa zabójczo na drobnoustroje chorobotwórcze, a inulina regeneruje florę bakteryjną jelit.
    Ziemniaki – bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem witaminy C oraz potasu i sodu – te ostatnie korzystnie wpływają na równowagę elektrolitów, szczególnie podczas gorączki. Ziemniaki pomocne będą w trakcie biegunek, a ugotowane i rozgniecione mogą również służyć jako rozgrzewający kompres w trakcie uporczywego kaszlu.
    Sok z dzikiej róży – owoce dzikiej róży zawierają średnio 17 razy więcej witaminy C niż cytryna. Sok zmobilizuje układ odpornościowy do walki z przeciwnikiem, a zmielone suszone owoce mają dodatkowo działanie przeciwzapalne. Dzika różna jest naszym rodzimym skarbem.
    Miód lipowy, gryczany – oba bardzo dobrze się sprawdzają przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także w przypadku gorączki i kaszlu. Zawarta w miodach inhibina działa jak naturalny antybiotyk.
    Syrop sosnowy – zawiera cenne olejki sosnowe, w skład których wchodzą pinen i borneol. To sprawdzony sposób naszych babek na wszelkie przeziębienia, grypy, a nawet zapalenie oskrzeli. Pomaga przy chrypce i suchym, męczącym kaszlu. Może być dodawany do kompotów lub herbat. Warto poszukać syropów robionych na naturalnym cukrze lub miodzie. Zaleca się w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych oraz przy chrypce i suchym, męczącym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Ułatwia odflegmianie dróg oddechowych, dezynfekuje je i udrożnia. Niesie ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Działa napotnie.
    Przyprawy: kurkuma, imbir świeży i suszony, cynamon, kardamon, goździki, czosnek świeży, anyż, kozieradka.
    Zioła: tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, hyzop.

  2. #22
    Junior Member
    Dołączył
    Apr 2014
    Posty
    11
    Piękna dawka informacji, dziękuje. Moja lekarka przepisała dla mojego dziecka smectę na biegunkę i kilka witamin żeby się uodporniło. Mam nadzieję, że mu przejdzie. tak mi go szkoda..
    Już teraz wiem, że sam magnez to za mało.

  3. #23
    Senior Member
    Dołączył
    Jan 2015
    Posty
    164
    Każdy ma jakiś swój sposób, ale warto także się hartować i uodporniać organizm. Dużo witaminy przede wszystkim należy przyjmować, nie tylko kapsułki ale i w owocach zwłaszcza w granatach.
    Akademia Rozwoju: http://ar.pl

  4. #24
    Trudno się z tym nie zgodzić,hartowanie organizmu to w zasadzie pierwszy krok do tego aby go wzmocnić i uodpornić,bez tego ani rusz. Kolejna sprawa to zdrowy tryb życia,aktywność oraz ruch. Chętnie pomożemy w skompletowaniu suplementów,to na pewno się przyda.

  5. #25
    Senior Member
    Dołączył
    Apr 2016
    Posty
    166
    Mi niestety nie każda dieta pomaga, większość mi szkodzi i potem mam biegunkę... To straszna przypadłość, z którą naprawdę czasem ciężko sobie poradzić! Ostatnio nawet zdarzyła mi się przewlekła biegunka, i dopiero dzięki artykułowi na natrawienie.pl dowiedziałem się, że może to być m.in. efekt choroby trzustki! U mnie to okazało się przyczyną, ale jest ich naprawdę wiele. Dobrze trochę o tym poczytać, jeśli też cierpisz na biegunki to kliknij i sprawdź co może być ich powodem oraz jak sobie z nimi radzić!

  6. #26
    Junior Member
    Dołączył
    Jan 2018
    Przegląda
    Warszawa
    Posty
    8
    Bardzo dużo czytałem o tej diecie, chyba jedna z najlepszych, ale nie korzystałem.

  7. #27
    A ja stawiam bardziej na wzmacnianie całego organizmu by miał siłę na walkę z chorobą, budowanie odporności swoją drogą. Wiadomo dużo ruchu, odpowiednie odżywanie (głównie warzywa owoce i wartościowe mięsa, na pewno nie kurczak nafaszerowany antybiotykami) i Biovital obowiązkowo. Jeden z nielicznych wspomagaczy z apteki którego działanie rzeczywiście czuję, pijąc mam więcej energii, jestem odporniejsza i kondycja dużo lepsza. Zasługa żelaza i odpowiednio dobranego zestawu witamin. Kiedy ostatnio chorowałam??? nie pamiętam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •