Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Co zrobić, żeby potrawy nie były mdłe?

  1. #1

    Co zrobić, żeby potrawy nie były mdłe?

    A na dodatek, żeby były równocześnie zdrowe? Bo sol to przeciez biała śmierć...

  2. #2
    Junior Member Awatar foofa
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    7
    ja doprawiam potrawy ziołami, świeżymi liśćmi - np. bazylią, natką albo ostatnio vegetą natur - nie ma konserwantów i polepszaczy, a za to ma wiele ziół i suszonych warzyw, odpowiednich do różnych potraw, np. do mozarelli z pomidorami albo szaszłyków

  3. #3
    Zgadzam się z powyższą opinią,naturalne doprawianie potraw za pomoca ziół jest chyba najzdrowsze.

  4. #4
    ragnar
    Guest
    Ja także polecam zioła, w tym moje ulubione - majeranek, oregano i chilli. Warto sięgnąć także po curry i kurkumę. Nadają potrawom egzotyczny posmak Jeśli sól to tylko morska, ale najlepiej z niej zrezygnować. Mnóstwo jej i tak w pokarmach, które przyjmujemy

  5. #5
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285
    popieram veety, kostki rosolowe, i inne dosmakowacze zawieraja sztuczne batwniki i glutaminian sodu, duuuzo ziol i ew. sol morska - ake odrobine, od 3 lat nie sole i dzieki temu rozrozniam prawdzie smaki potraw

  6. #6
    Odradzam wszystko co nie pochodzi z polski nie jest zdrowe dla polaka. Jeżeli wychodzą pani mdłe potrawy tzn że jest coś nie tak z ich przygotowaniem. Nie potrzeba szprycować sztuczną solą bo każdy składnik ma tyle soli w sobie ile potrzeba!

  7. #7
    Jeśli szukacie zdrowych i prawdziwych darów Natury do usprawnienia potraw to polecam zainteresować się kiełkami.

  8. #8
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285
    popieram kiełki i zarodki roślin, zioła świeże, pamiętajcie o młodych listkach pokrzywy, selerze naciowym, natce pietruszki, ew. soli morskiej ale w minimalnych ilosciach

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    Aug 2010
    Posty
    7
    A co z wszystkimi pikantnymi przyprawami indyjskimi? Typu kurkuma, kardamon, pieprz indyjski? Słyszałam że one dobrze działają na trawienie, a mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat. Czy z nich tez trzeba rezygnować?

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    Sep 2010
    Posty
    10
    kurkuma, kardamon, jak najbardziej polecane w zdrowych dietach! ważne, żeby jedzenie było urozmaicone, kolorowe i nie mdłe! jeśli jes zbyt jednorodne, to często szybko porzucamy nowy styl odżywiania i ... nieszczęście w postaci powrotu do dawnych, najczęściej niezdrowych nawyków żywieniowych gwarantowane... potwierdzam też opinie poprzedników: oregano, chilli, słodka papryka, curry, kurkuma, natka pietruszki czy liść laurowy w przypadku zup nadają im naprawdę niepowtarzalny smak i jedzenie smakuje sto razy lepiej niż solone

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •