Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Co zrobić, żeby potrawy nie były mdłe?

  1. #11
    Najlepiej podpytac dietetyka On poleci zdrowe przyprawy i sposob ich uzycia, a co najwazniejsze poleci takie od których nie przybędzie nam w talii:

  2. #12
    Wszystkie zioła świeże oraz suszone. Należy za to unikać kostek rosołowych, ziarenek smaku i tym podobnych przypraw. W gotowych mieszankach np. przyprawa do kurczaka również jest obecny glutaminian sodu (upośledza nasz smak). O wiele lepiej jest samemu zrobić mieszankę ziół do przyprawienia mięsa czy sałaty, czy też każdej innej przyprawy. Np. do przyprawienia mięsa można zrobić mieszankę z : kakao, cynamon, kardamon, pieprz, ostra papryka. W kuchni nie można bać się eksperymentować

  3. #13
    Senior Member Awatar jagienkaFit
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    1,285
    zioła i ewentualnie odrobina soli morskiej

  4. #14
    jak masz czas to oczywiście wszelkiego rodzaju mieszanki ziołowe, jak nie korzystaj z pół-gotowców ale takich bez glutaminianu sodu i konserwantów, one szybko dadzą prawidłowy smak potrawie (polecam Lubelle - szybko z patelni)

  5. #15
    Cytat Zamieszczone przez skakanka Zobacz posta
    A na dodatek, żeby były równocześnie zdrowe? Bo sol to przeciez biała śmierć...
    To tylko kwestia przyzwyczajenia. Jeśli całe życie soliłaś to teraz ciężko będzie Ci się przestawić ale z czasem przyzwyczaisz się do smaku bez soli, to kwestia paru dnia. A zamiast soli używaj innych przypraw typu imbir, chili, papryka, kurkuma dobrze zastępuje sól.

  6. #16
    Junior Member
    Dołączył
    Oct 2016
    Posty
    1
    Odpowiednio dobrane zioła, lub dodatek w postaci sosu sojowego czyni potrawy bardziej wyrazistymi i lepiej doprawionymi

  7. #17
    Junior Member
    Dołączył
    Oct 2016
    Posty
    10
    Cytat Zamieszczone przez dominika09 Zobacz posta
    Odpowiednio dobrane zioła, lub dodatek w postaci sosu sojowego czyni potrawy bardziej wyrazistymi i lepiej doprawionymi
    tak samo myślę.

  8. #18
    Junior Member
    Dołączył
    Oct 2016
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    4
    Zdecydowanie - duuuużo ziół i to różnych poprawia smak potraw o 1000% Ja najbardziej lubię oregano, rozmaryn, tymianek i majeranek no i oczywiście chilli

  9. #19
    Junior Member
    Dołączył
    Oct 2016
    Posty
    13
    Cytat Zamieszczone przez Ekodrota Zobacz posta
    Zdecydowanie - duuuużo ziół i to różnych poprawia smak potraw o 1000% Ja najbardziej lubię oregano, rozmaryn, tymianek i majeranek no i oczywiście chilli
    Zgadzam się! Soczyście doprawić różnymi przyprawami. Albo mocno na ostro! Wszystko co mdłe można zmienić

  10. #20
    Junior Member
    Dołączył
    Nov 2010
    Posty
    11
    Dobrze doprawic jedzenie to sztuka. Oczywiscie nie mowie tu o gotowych mieszankach pokroju Vegety. Szuflada z przyprawami to chyba najlepiej zaopatrzona szuflada w mojej kuchni. Jako, że czesto gotuje na parze to dobrze dobrane ziola sa podstawa aby jadlo sie to z przyjemnoscia. Jakis czas temu kupilam multicooker Redmonda i jak w nim gotuje wieczorami to po otwarciu czuc ten piekny zapach ziol. Wtedy wiem, ze mdle to na pewno nie bedzie. Polecam sporo kombinacji i prob bo kazdemu smakuje co innego wiec ciezko dac jakis gotowy przepis, ja np. nie szczedze ostrych przypraw typu chilli czy pieprz cayenne i to polecam zdecydowanie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •