Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czytamy składy produktów i zamieniamy typowe fast foody na wartościowe posiłki. Nie musimy jednak całkowicie eliminować z diety tak lubianych hamburgerów, hot dogów czy pizzy. Możemy przygotować je w domu ze składników, które nie tylko będą zdrowe, ale również niezwykle pyszne
2019-03-20 00:00
Udostępnij
Fast food na zdrowo

Zasada jest prosta – przygotowując ulubione danie powinniśmy zaopatrzyć się w produkty dobre jakościowo. Jeśli kochamy burgery zadbajmy o to, aby mięso było ze sprawdzonego źródła, a zamiast żółtego sera dodajmy kozi i plastry buraka. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że posiłek będzie pyszny i wartościowy. Poniżej znajdziecie nasze trzy propozycje, ale sami również możecie przygotować swoje wersje z wykorzystaniem ulubionych warzyw i owoców.

Hamburger

Jeśli jesteście mięsożerni zadbajcie o to, aby mięso było ze sprawdzonego źródła. Możecie również zastąpić je ulubioną rybą lub kotletem warzywnym np. z fasoli lub buraka. Wybierając pieczywo zdecydujcie się na pełnoziarniste, zrezygnujcie z majonezu, a jako dodatek zaserwujcie frytki z batatów lub pietruszki – koniecznie pieczone, nie smażone.

Składniki:

  • Bułka pełnoziarnista
  • Rukola
  • Mielona wołowina
  • Ogórek zielony
  • Rzodkiewka
  • Czerwona cebula
  • Kiełki fasoli marki Sandra
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. Bułkę przekrawamy na pół. Wkładamy do niej mięso, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i krążki cebuli. Posypujemy kiełkami i przykrywamy drugą częścią bułki.

Hot dog

hotdog

Podobnie możecie postąpić w przypadku hot dogów. Wystarczy zamienić zwykłą parówkę na tę z kurczaka lub sojową. Do tego pełnoziarniste pieczywo i ulubione warzywa.

Składniki:

  • Podłużna, pełnoziarnista bułka
  • Parówka sojowa
  • Rukola
  • Groszek z puszki marki Sandra
  • Łyżka ketchupu
  • Ziarenka chili
  • Czerwona cebula
  • Odrobina tartego parmezanu

Przygotowanie:

Parówkę podgrzewamy na suchej patelni grillowej. Ketchup mieszamy z ziarnami chili. Bułkę przekrawamy. Wkładamy do niej parówkę, smarujemy odrobiną sosu pomidorowego i kładziemy rukolę. Posypujemy posiekaną cebulką, groszkiem i parmezanem.

Pizza

Pizza

Spód do pizzy wykonany z kalafiora z pewnością będzie zdrowszy niż ten na bazie mąki. Dodatkowo pamiętajmy, aby unikać grubej warstwy żółtego sera. Najlepiej zamiast niego użyć odrobiny parmezanu lub mozzarelli.

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Jajko
  • Łyżeczka harissy marki Sandra
  • Ulubione zioła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Tarta mozzarella
  • Liście szpinaku
  • Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy z niego wodę przez gazę i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Łączymy go z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy harissą, ziołami, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto i formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie na spód pizzy kładziemy liście szpinaku, pokrojone pomidorki i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!