Zielona herbata z cukrem - czy to ma sens?

Piłeś kiedyś słodką zieloną herbatę? Bogaty w przeciwutleniacze napój jest zdrowy. Cukier na pewno nie. Czy połączenie tych dwóch składników może wyjść naszemu organizmowi na korzyść?
fit.pl
2015-01-21 00:00
Udostępnij
Zielona herbata z cukrem - czy to ma sens?

Kilka lat temu amerykańskie badania dowiodły, że cukier pomaga absorbować większą ilość przeciwutleniaczy ukrytych w zielonej herbacie. Różnica jest znaczna, bo ludzki organizm z osłodzonego, zielonego naparu przyswaja cztery razy więcej antyoksydantów niż w przypadku niesłodzonego napoju.

Sam cukier nie poprawi zdrowotnych właściwości zielonej herbaty. Do uszlachetnienia naparu niezbędny jest kwas, dlatego idealnym dodatkiem będzie także plasterek cytryny.

Dla wielu ludzi słodzenie zielonej herbaty jest profanacją. Być może nie mają racji, ale czy warto poprawiać i tak już zdrowy napar, dostarczając organizmowi przy okazji zbędnych kalorii?