Kochamy naturalne maseczki! Nic dziwnego, są nie tylko smakowite i zdrowe, ale przede wszystkim ekspresowo odżywiają skórę, poprawiają jej koloryt i sprawiają, że jest naturalnie gładka i promienna. Jesienią prócz owoców do przygotowania odżywczych masek wykorzystajmy także świeże i soczyste warzywa
fit.pl
2014-11-07 00:00
Udostępnij
Jesienne maseczki z warzyw

Naturalne maseczki mają tę przewagę nad tymi, stworzonymi w laboratoriach kosmetycznych, że dzięki naturalnym składnikom, witaminom i minerałom, bez konserwantów i sztucznych barwników najszybciej wnikają w skórę, szybko i skutecznie rozprawiając się wieloma jej problemami.

Jesienią prócz sezonowych owoców do stworzenia własnych kosmetycznych eliksirów może my sięgnąć po dary wprost z przydomowej grządki. Maseczka z selerem, ziemniaka, dyni czy fasoli to najlepsze antidotum na szarą, zmęczoną i przesuszoną po lecie skórę oraz pierwsze obajwy starzenia.

Maseczka z marchwi

Dzięki dużej zawartości barwiącego beta-karotenu poprawia koloryt i wygładza skórę . Stratą na tarce o małych oczkach marchew wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i 3 łyżkami płatków owsianych. Zamiast jajka możesz dodać stołową łyżkę naturalnego jogurtu. Papkę wymieszaj, nałóż na twarz i odczekaj 15-30 minut. Zmyj ciepłą wodą.

Maseczka z dyni

Ze względu na właściwości kojące, jest zalecana osobom z bardzo wrażliwą skórą, skłonną do podrażnień. Kawałki obranej dyni z miąższem (bez pestek) rozgniatamy w moździerzu lub miksujemy, dodając do niej łyżkę mąki ziemniaczanej i małą łyżeczkę miodu. Całość nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Po 15-20 minutach zmywamy ciepłą wodą.

Maseczka z fasoli

Wygładza i ujędrnia skórę. Garść czerwonej lub białej fasoli ugotuj a następnie rozgnieć na papkę. Dodaj do niej łyżkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Nałóż na twarz i odczekaj 15 minut. Zmyj ciepłą wodą.

Maseczka z selera

To szybka ulga dla suchej i przesuszonej skóry, wygładza także drobne zmarszczki. Startego selera zmieszaj z żółtkiem jajka, łyżką jogurtu naturalnego bądź śmietany oraz miodu. Całość wysmaruj twarz, szyję i dekolt a następnie odczekaj 15 minut. Zmyj ciepłą wodą oraz namoczonymi w rumianku wacikami.

Maseczka z cebuli

Sprawdzi się w przypadku cery problematycznej ze skłonnością do trądziku. Ugotowaną cebulę rozetrzeć lub rozgnieść na papkę, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę jogurtu. Tak przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz (oraz miejsca gdzie występują wykwity), a następnie do 20 minutach zmyć ciepłą wodą lub wodą z rumiankiem.

Maseczka ziemniaczana

Polecana dla osób z matową, szarą i zmęczoną cerą. Dwa surowe, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nieco sok, następnie dodać łyżkę jogurtu i nałożyć na twarz. Całość zmyć po 20 minutach. Maseczkę możesz także wykonać z ugotowanych ziemniaków. Dwa ugotowane ziemniaki bez skórek rozgnieć na jednolitą papkę (jak "pire") dodaj łyżkę podgrzanego mleka. Gotową maskę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Po 15 minutach zmyj ciepłą wodą.

www.uroda.fit.pl