Dobry układ odpornościowy przydaje nam się o każdej porze roku, tradycyjnie jednak o odporności najwięcej mówimy w sezonie „grypowym”, czyli właśnie jesienią i wczesną wiosną. Mocny układ odpornościowy chroni nas przed chorobami, zakażeniami, lecz kiedy nie jest w pełni wydolny zwiększa się ryzyko nadwrażliwości pokarmowej  
fit.pl
2015-12-09 00:00
Udostępnij
10 zasad odporności, cz. 1

Jak twierdzi Gillian McKeith, światowej sławy dietetyczka, to z kolei prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie i napadów łakienia szkodzących produktów – a stąd już tylko krok do wzrostu masy ciała.

Zatem o układ odpornościowy trzeba dbać nie tylko po to by mieć swoistą tarczę na bakterie i wirusy, ale także – po to by zachować prawidłową wagę ciała.

Oto pięć zasad, o których powinnaś pamiętać dbając o odporność. W drugiej części artykułu przedstawiamy kolejne pięć.

1. Regularnie uprawiaj aktywność fizyczną
Siłownia, basen, aerobik, zumba – możliwości ruchu jest wiele. Jeżeli kompletnie nie lubisz sportu, staraj się chociaż chodzić na szybkie spacery (szybkim krokiem), bądź zadbać o ruch w domu (taniec, gimnastyka). Najlepsza jest aktywność na świeżym powietrzu, bez względu na pogodę. Pewna instruktorka Nordic Walking powiedziała mi kiedyś: nie ma złej pogody na nordic walking, jest tylko nieodpowiednie ubranie. Zatem zadbaj o odpowiedni strój, ruch na świeżym powietrzu przez cały rok, nie tylko w sezonie „grypowym”.

2. Śpij wystarczającą ilość czasu
Raz po raz naukowcy dostarczają nam dowodów na fatalny wpływ na organizm niewystarczającej ilości snu. Dbaj zatem o to by każdej nocy przesypiać odpowiednią ilość godzin – tylko wtedy twój organizm może się w pełni regenerować. Najlepiej kłaść się spać przed północą – wtedy ten sen jest najbardziej wartościowy. Zadbaj też o to, by twoje dzieci spały wystarczająco długo – większość rodziców nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jakich niedoborów snu brakuje ich dzieciom.

3. Nie wychodź z domu bez śniadania
Śniadanie to podstawa – badania naukowe dowiodły, że osoby, które nie lekceważą tego pierwszego posiłki, rzadziej zapadają na infekcje. W sezonie jesiennym najlepiej zjadać ciepłe śniadania – kasza jaglana, owsianka z rożnego rodzaju dodatkami (bakalie, jabłko itd.) stanowią fantastyczną propozycję zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Jeżeli należysz do tych osób, które rano nie są w stanie nic przełknąć to.... zrezygnuj z kolacji. Obudzisz się głodna i z przyjemnością zjesz pożywne śniadanie. I jeszcze jedno – kawa, nawet z mlekiem i cukrem – to nie śniadanie!

4. Unikaj mleka
Właśnie – mleko wcale nie sprzyja budowaniu odporności, jak próbują nam mówić reklamy. Mleko sprzyja wychładzaniu organizmu, powstawaniu nadmiaru śluzu, co z kolei wystawia nasz organizm prosto na infekcje. Dowiedzono naukowo, że picie mleka ma związek z różnego rodzaju kobiecymi chorobami, także warto unikać mleka, także i z tego powodu. Jeżeli już „musimy”, zastąpmy mleko naturalnym jogurtem, jednak jesienią i zimą, najlepiej w ogóle unikać mleka i jego przetworów.

5. Unikaj cukru
Cukier nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych, o czym pisaliśmy niejednokrotnie. Cukier osłabia funkcje odpornościowe i uzależnia. Często wybieramy słodkie przekąski zamiast wartościowych produktów. Zjedzenie trzech wafelków zamiast obiadu nie przyspoży nam odporności. Więcej na temat cukru pisaliśmy w artykule (grudzień 2011): Zanim posłodzisz... - 10 faktów na temat cukru

Co jeszcze możesz zrobić dla poprawy odporności? Przeczytaj w drugiej części artykułu: 10 zasad odporności, cz.2.

www.wellness.fit.pl