Jesienią nie trudno o przeziębienie czy infekcje wirusowe, dlatego w tym okresie powinniśmy szczególnie dbać o swoją odporność. Produkty bogate w antyoksydanty pomogą nam utrzymać odporność na wysokim poziomie
fit.pl
2012-09-23 00:00
Udostępnij
Antyoksydanty na odporność
Jednym z najmocniej kojarzonym produktem polecanym na odporność jest czosnek. Jednakże wiele warzyw i owoców zawiera cenne witaminy i składniki mineralne działające wzmacniająco na system immunologiczny człowieka. Jakie pierwiastki odgrywają zatem kluczową rolę w walce z infekcją?

1. Witamina C
To składnik numer jeden wzmacniający odporność. Ważne jednak, aby starać się dostarczać jej ogromne ilości w sposób naturalny – czyli jedząc produkty bogate w witaminę C. Oto lista takich produktów: jagody, brokuły, brukselka, kalafior, grejpfrut, kiwi, mango, nektarynki, papaja, czerwona, zielona i żółta papryka, truskawki, pomidory.

2. Witamina E
Równie ważna dla systemu immunologicznego co witamina C, chociaż bardziej kojarzona z młodością, niż z odpornością na choroby. Witaminę E znajdziesz w takich produktach, jak: brokuły, marchew, mango, orzechy, papaja, dynia, czerwona papryka, szpinak, nasiona słonecznika.

3. Cynk
Cynk zwiększa produkcję białych krwinek, które zwalczają infekcje. Co do przyjmowania suplementów z cynkiem naukowcy nie są zgodni – część badań potwierdza jego pozytywny wpływ na blokowanie zakażeń, a część nie. Dlatego lepiej przyjmować cynk jedząc np. ostrygi, czerwone mięso, drób, fasolę, orzechy, owoce morza, całe ziarna, płatki i produkty mleczne.

4. Selen
To również przeciwutleniacz wspomagający system odpornościowy. Selen można znaleźć w takich produktach jak: orzechy brazylijskie, tuńczyk, wołowina, drób, homary, krewetki, produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, czosnek.

5. Beta karoten
Beta karoten zwiększa liczbę komórek zwalczających infekcje i jest silnym przeciwutleniaczem. Ponadto beta karoten może obniżać ryzyko chorób układu krążenia, zwłaszcza udaru i zawału serca. Najlepiej spożywać go jedząc owoce i warzywa takie jak: brokuły, marchew, kapusta pekińska, brukselki, fasolka szparakowa, pomidor, jarmuż, natka pietruszki, czerwona papryka, groszek zielony, sałata, szczypiorek, szparagi.

6. Bioflawonoidy
To grupa składników odżywczych, która wzmacnia układ odpornościowy i chroni komórki przed zanieczyszczeniami ze środowiska. To właśnie dzięki nim mieszkańcy basenu Morza Śródziemnomorskiego cieszą się zdrowiem i mniejszą zapadalnością na choroby układu krążenia. Bioflawonoidy nie występują praktycznie w wysoko przetworzonej żywności, dlatego najlepiej dostarczać je organizmowi jedząc owoce cytrusowe, pomidory, paprykę, brokuły, rośliny strączkowę, oliwę z oliwek.

 

Źródła: webmd, askdrsears.com

Beata Mąkolska


www.wellness.fit.pl