Początek dnia to ważna pora. To, w jaki sposób rozpoczniemy naszą codzienną aktywność, ma wpływ na późniejsze samopoczucie i energię
fit.pl
2010-11-05 00:00
Udostępnij
Uwierz w śniadanie
sniadaniePrzełam się i zjedz śniadanie – to motto powinno nam towarzyszyć każdego poranka. Wielu z nas zna powiedzenie, które mówi o królewskim śniadaniu, mieszczańskim obiedzie i kolacji żebraka; nie są to słowa rzucone na wiatr...

Regularność spożywania posiłków, tak jak dostarczenie organizmowi z rana składników niezbędnych do udanego rozpoczęcia dnia, pomaga utrzymać odpowiednią wagę oraz uodparnia na stres. W jaki sposób przygotować śniadanie, aby było zarówno dobre, jak i pożywne?

Dobrym sposobem na szybkie śniadanie jest musli, które można przygotować z mlekiem lub jogurtem oraz z owocami – bananem czy mango.

Nasz przepis:
Serek z płatkami

Składniki:

- 45 gramów płatków śniadaniowych z suszonymi owocami
- 100 gramów białego serka
- 40 gramów malin
- 100 ml soku z cytryny
- 15 gramów cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zmieszaj serek z cukrem i sokiem cytrynowym. Wsyp do miseczki płatki z owocami. Obok połóż przygotowany serek. Posyp całość malinami.

[-------]

Krem waniliowy z kiwisniadanie4

Składniki:

- 500 ml mleka ryżowego
- 60 gramów skrobi kukurydzianej
- 60 gramów cukru
- 1 strąk wanilii
- 250-300 gramów sałatki owocowej, najlepiej ze świeżych owoców
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wsyp skrobię do miseczki, dodaj odrobinę mleka ryżowego i wymieszaj. Wlej resztę i dodaj cukier i sól oraz nasiona wanilii. Zagotuj, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Przełóż do salaterki i dokładnie ostudź, mieszając od czasu do czasu. Przykryj i wstaw do lodówki. Rozłóż owoce do 4 szklanek i zalej kremem ryżowym.

Kanapki z kolorowym twarożkiem

Składniki:

- chleb pełnoziarnisty bez cukru (max. 100g chleba)
- twarożek chudy bez cukru (max. 1,5% tłuszczu)
- odrobina jogurtu naturalnego (max 1,5% tłuszczu)
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól

Sposób przygotowania

Twarożek rozdrobnić i wymieszać z jogurtem, aby nie było za suche, dodać pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek, doprawić solą i nałożyć na kanapki.

To nie obiad lecz śniadanie jest najważniejszym daniem dnia! Jeśli śniadanie będzie pożywne, dobrze skomponowane, zapewni nam uczucie sytości na długo. Pozwoli skupić się na pracy. I nie jest to czcze gadanie, lecz naukowo dowiedziona teoria. Według niej prawidłowe śniadanie powinno składać się z dużej ilości węglowodanów, białka, wapnia oraz witamin. To dzięki węglowodanom zdobywamy energię do walki z przeciwnościami dnia. Przede wszystkim wybierajmy węglowodany złożone, najlepiej pochodzące z pełnoziarnistych zbóż.

Kanapka na początek dnia może składać się z kromki razowego chleba oraz chudego twarogu ze szczypiorkiem czy plasterka chudej wędliny. Dołóżmy do tego kawałek papryki i kawę z mlekiem. W ten sposób oprócz węglowodanów dostarczymy organizmowi wapń, białko i witaminy.

Poranny pośpiech i nerwowość towarzyszą ludziom każdego dnia. Nie zapominajmy jednak o tym, że dobre i pożywne śniadanie pozwoli nam z większą energią zacząć dzień.

www.fit.pl