Choć wciąż tradycyjny polski obiad bazuje głównie na ziemniakach, porcji mięsa i zawiesistym sosie, w rodzimej kuchni nie brakuje przepisów na zdrowe dania
fit.pl
2011-07-01 00:00
Udostępnij
Zdrowe dania po polsku
Polska kuchnia to nie tylko bigos, golonka i tłuste mięsne sosy. Osoby dbające o linię nie muszą sięgać do śródziemnomorskiej czy francuskiej kuchni, żeby zdrowo się odżywiać. Polskie lekkostrawne dania można serwować na co dzień i od święta, bo przepisów na nie  brakuje. Ich największą bazą są internetowe portale gastronomiczne i wirtualne książki kucharskie. Zwłaszcza letnie dania, które można podawać w upalne dni są sprzymierzeńcami miłośników dietetycznej kuchni bogatej w witaminy i minerały, a ubogiej w tłuszcze i węglowodany. Podstawą są wtedy sezonowe warzywa, białe mięso i ryby.

Chłodnik
Składniki:chlodnik tekst
  • 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
  • 6 rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 buraki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz.

Przyrządzanie: Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki.

Ryba z warzywami
Składniki:
  • 2 marchewki
  • filet z ryby np. panga
  • 1/2 kalafiora
  • 1 brokuł
  • mieszanka świeżych ziół (pietruszka, koper, bazylia)- ok. 1 łyżki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przyrządzanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, kalafior i brokuły podzielić na małe różyczki, filet z ryby skropić cytryną. Przygotować naczynie do gotowania na parze, w dolnej części ryba posypana 1/2 łyżeczki vegety, marchew, kalafior i brokuły w górnej części naczynia. Całość gotować 20 min. Podawać na dużym talerzu posypanym ziołami i resztką vegety, całość polać oliwą z oliwek.

[-------]

Sałatka pomidorowasalatka pomidory
Składniki:
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • pół długiego ogórka zielonego
  • ogórki konserwowe
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka


Przygotowanie: Wymieszaj oliwę z sokiem pomidorowym, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Pomidory i paprykę przekrój w grubą kostkę, a ogórka zielonego w półksiężyce.  Dodaj sos i ewentualnie dopraw wszystko do smaku.

Klopsiki cielęce
Składniki:
  • 1/2 kg ugotowanej cielęciny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól

Przyrządzanie: Ugotowaną cielęcinę zmielić, wymieszać z jednym jajkiem, dodać natkę lub koperek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Białko drugiego jajka ubić, żółtko rozetrzeć z masłem i wymieszać z cielęciną, dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą. Zagotować bulion. Do masy mięsnej dodać ubite na sztywno białko, lekko wymieszać, kształtować małe klopsiki, ostrożnie wkładać do wrzącego bulionu, gotować 5 minut na małym ogniu.

www.wellness.fit.pl