Przygotowując się do sezonu wiosna-lato warto zatroszczyć się nie tylko o dobór odpowiedniej kolekcji najmodniejszych ubrań, ale i o gruntowny remanent organizmu. Właściwie dobrana wiosenna dieta i oczyszczenie się z toksyn pozwoli zrzucić zbędne kilogramy i tryskać życiową energią
fit.pl
2011-04-15 00:00
Udostępnij
Witaminowe kompendium
witaminy1Warto zadbać, by w wiosennym menu pojawiły się odpowiednie witaminy i mikroelementy, które pozwolą nam cieszyć się zdrowiem przez długi czas. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ich głównym źródłem jest racjonalna dieta. Co dają nam poszczególne witaminy i mikroelementy?

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Redukuje proces rogowacenia naskórka, a także przyspiesza jego regenerację. Wygładza rysy twarzy i zmarszczki oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Witamina A wzmacnia również włosy i paznokcie, zapobiegając ich łamliwości. Jej niedobór może objawiać się łuszczeniem naskórka, rozdwajaniem paznokci i włosów.

Witaminy z grupy B z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie i wygląd naszej skóry. Wspomagają one nawilżenie naskórka, poprawiają jego sprężystość i gładkość. Mają duży wpływ na pracę gruczołów łojowych. Ich niedobór może powodować uciążliwy łupież, wypadanie włosów, łamliwość i rozdwajanie się paznokci, a także nadmierne łuszczenie naskórka na niektórych partiach twarzy, m.in. na: czole, okolicach nosa, ust i uszu.

Witamina C jest niezwykle istotna dla naszej urody, gdyż odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych i komórek nabłonka. Stanowi komponent w produkcji kolagenu. Jest antyutleniaczem, czyli usuwa wolne rodniki, a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry: jej wiotczenia oraz tworzenia bruzd i zmarszczek. Odpowiada za wygląd nie tylko skóry, a także paznokci i włosów, które są odżywiane przez naczynia krwionośne właśnie skóry.

Witamina E jest doskonałym antyoksydantem, który wychwytuje wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się skóry. Dzięki niej skóra staje się jędrna, sprężysta, po prostu młodsza. Ma również działanie kojące, likwiduje podrażnienia. Warto ją zażywać, kiedy nasze włosy i paznokcie są słabe oraz łamliwe, gdyż z jej pomocą cebulki włosa oraz płytka paznokciowa stają się lepiej ukrwione
i odżywione, a tym samym mocniejsze.

Kwas Pantotenowy (witamina B 5) łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie skóry, a także poprawia jej nawilżenie i sprężystość. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów i paznokci. Wnika w płytkę paznokcia, którą wzmacnia i uelastycznia. Wspomaga również proces pigmentacji włosów, przez co opóźnia procesy ich siwienia.

Biotyna (witamina B7) - wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapobiega depresji, poprawia samopoczucie, zmniejsza wrażliwość czuciową i odczuwanie bólu. Biotyna jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów. Biotyna warunkuje również wchłanianie witaminy C i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Mikroelementy:

Cynk przyspiesza gojenie ran, korzystnie działa na włosy i skórę. Zwiększa odporność ustroju. Zwiększa adaptację ustroju człowieka do wzmożonego wysiłku fizycznego.

Mangan jest istotny dla utrzymania prawidłowej przemiany wapniowo-fosforanowej ustroju oraz gospodarki węglowodanowej. Jest go dużo w warzywach, ziarnach zbóż i orzechach.

Miedź jest niezbędna do powstawania krwinek. Pokarmy w nią bogate to: wątroba, dorsz i orzechy.

Selen jest silnym przeciwutleniaczem. Ma działanie wspomagające w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Pochodzi z produktów białkowych.

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (barwnika krwi) i mioglobiny (znajdującej się w mięśniach). Zapobiega niedokrwistości, jest niezbędne do transportu tlenu, zwiększa odporność organizmu. Pochodzi z mięsa, żółtka jaj, wątroby, nerek, zielonych warzyw, owoców, produktów zbożowych i suchych warzyw strączkowych.

Mikroelementy znajdują się w wielu suplementach wielowitaminowych lub w suplementach pierwiastkowych. Można łączyć je z witaminami i antyoksydantami. Osoby zdrowe, których dieta jest urozmaicona i bogata w warzywa i owoce nie muszą obawiać się niedoboru witamin.

www.zdrowie.fit.pl