Nie tylko w czasie stosowania diety chcemy jeść zdrowo i lekko. Podczas upałów nasz organizm naturalnie przestraja się na oczyszczanie, a to oznacza mniejsze zapotrzebowanie kalorycznej i lżejsze menu. Chętniej więc wybieramy lekkostrawne przekąski z dużą ilością wody i witamin
fit.pl
2013-08-14 00:00
Udostępnij
Dietetyczne smakołyki na lato
4-chilled-avocado-soupChłodnik

Kiedyś najlepszy u mamy i babci, dziś trochę zapomniany. Chłodnik z koperkiem, zielonym ogórkiem lub na bazie botwinki i jogurtu to wspaniałe danie na upalne dni, które z pewnością dostarczy nam niezbędnej energii, witamin, minerałów i pozwoli lekko przetrwać gorący dzień.

Zupa owocowa

To coś dla łasuchów i wielbicieli bardzo lekkiego menu. Zupa na bazie jagód, truskawek czy wiśni z dodatkiem ryżu lub ulubionego makaronu zaspokoi popołudniowy głód i ochotę na coś słodkiego, a także uzupełni zapotrzebowanie na węglowodany. Gotowane lub parowane warzywa sezonowe: bóg, fasola, kalafior
To dobre źródło makro i mikroelementów witamin, a przede wszystkim węglowodanów. Zamiast tradycyjnego schabowego z ziemniakami, gotowany bób czy fasolka to sposób na sycący i zdrowy obiad.

Sałatki na bazie owoców

Za sprawą bogactwa sezonowych warzyw i owoców, lato to czas śmielszych kulinarnych eksperymentów, zatem zamiast tradycyjnej owocowej sałatki możesz pokusić się o lekki bukiet sałat z mozzarellą, sosem owocowo-balsamicznym, z dodatkiem np. kostek arbuza czy melona. Te orzeźwiające owoce świetnie uzupełniają smak każdego, letniego jadłospisu.

Sorbety owocowe, smothie

Zamiast tradycyjnych kalorycznych lodów, podczas gorących dni warto przygotować sorbet. Sorbet możesz przygotować z każdych soczystych owoców rozgniatając i mrożąc z szklankach miąższ. Przed podaniem zmiksuj i udekoruj świeżymi listkami mięty. Taki deser z pewnością zaspokoi pragnienie i ochotę na coś słodkiego. Grillowane, białe mięso i warzywa

Podczas wieczornych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi trudno odmówić sobie smakowitego mięsa z grilla. Zamiast ciężkostrawnej karkówki w upalne dni wybierzmy białe mięso kurczaka czy indyka z dodatkiem sezonowych warzyw np. papryki i cukinii, bakłażana.

Woda z lodem i owocami lub domowa ice tea

Co pić w upały lub ciepłe, letnie wieczory? Oczywiście wodę. Wielbicielom słodkich napojów możemy przygotować smakowitą ice tea na chłodnej, lekko słodzonej herbacie z lodem i cytryną. Niegazowaną wodę zaś - wzbogacić o plastry cytrusów i pachnącą miętę, która z pewnością doda smaku i orzeźwiającego aromatu.

www.dieta.fit.pl