Produkty wegańskie - czym są i dlaczego warto je wybierać?

Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na swoją dietę i wybierać produkty, które są korzystne dla zdrowia i środowiska. Wśród takich produktów coraz popularniejsze stają się produkty wegańskie.
2023-04-24 00:00
Udostępnij
Produkty wegańskie - czym są i dlaczego warto je wybierać?

Produkty wegańskie to takie, które nie zawierają mięsa, ryb, mleka, jajek ani żadnych innych składników pochodzenia zwierzęcego. W artykule tym dowiesz się, czym dokładnie są, jakie korzyści dla zdrowia i środowiska niosą ze sobą, oraz dlaczego warto rozważyć wprowadzenie ich do swojej diety.

Jakie produkty wegańskie są dostępne?

Produkty wegańskie to nie tylko ekologiczne i wartościowe źródło składników odżywczych, ale również bardzo wszechstronne i smaczne produkty spożywcze, które można wykorzystać w wielu potrawach. W kuchni roślinnej nie brakuje bowiem przepisów na pyszne i zdrowe dania, które powinny zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Oto kilka składników, których możesz użyć:

  • Roślinne mleka - idealne do smoothie, musli, herbaty czy kawy.
  • Tofu - świetny zamiennik mięsa w sałatkach, daniach wok, a także jako dodatek do zup i sosów.
  • Soczewica, fasola, ciecierzyca - doskonałe jako źródło białka w daniach obiadowych, zupach i sałatkach.
  • Seitan - alternatywa dla mięsa, które można wykorzystać do przygotowania kotletów, mięsnych sosów, a nawet gyrosa.
  • Warzywa i owoce - warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, by zainspirować się i przygotować pyszne wegańskie dania
  • Wege nuggetsy - idealne kiedy mamy ochotę na roślinny fast food
  • Wege majonez - przydatny przy wszelkiego rodzaju sałatkach
  • Jogurty wegańskie - świetna baza do owocowego musli

Dzięki takim produktom, jak te wymienione powyżej, kuchnia wegańska może być bardzo różnorodna i smaczna. Produkty wegańskie oferuje między innymi marka własna Kauflandu K-take it veggie.

Do czego można wykorzystać produkty wegańskie?

Produkty wegańskie, takie jak tofu, tempeh, soczewica i fasola, są bogate w białko i mogą być wykorzystane jako zamienniki mięsa w różnych daniach głównych, takich jak wegańskie burgery, kotlety, pasztety, curry, gulasze i sałatki.

Mleko sojowe, migdałowe lub ryżowe, mogą być wykorzystane do przygotowania różnych napojów, takich jak smoothie, koktajle lub kawy. Na ich bazie przygotujemy również pyszne desery takie jak wegańskie ciasta, muffiny, lody, puddingi i tiramisu.

Z produktów wegańskich przygotujemy także różne przekąski i sałatki takie jak hummus, guacamole, warzywne patery, a także chrupiące chipsy z warzyw.