fit.pl mobile logo


Jajeczne ABC

Jeśli lubimy jajka i jemy ich sporo warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy ich zakupie, jak przechowywać, no i jak gotować by były smaczne i wyglądały apetycznie  
jajka(1)Jajka kurze znane są ze swoich wyjątkowych walorów odżywczych – wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka, dużej zawartości witamin, składników mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny. Bez wątpienia warto je jeść. Pytanie tylko, które wybrać? Chcielibyśmy wierzyć, że te z chowu ekologicznego są najbardziej odżywcze. Biorąc jednak pod uwagę wyłącznie skład chemiczny jaj, sposób chowu (klatkowy, ściółkowy, wolny wybieg), nie wiąże się z ich lepszą czy gorszą wartością żywieniową. Na wartość tą ma jednak wpływ dieta kur. Jajo jest komórką rozrodczą. Jego skład zakodowany jest w genach kury, a więc nie jest zupełnie dowolny. Żywiąc kurę specjalnymi paszami (z dodatkiem alg, olei rybich lub roślinnych) można w niewielkim stopniu „ulepszyć” kompozycję jajek np. obniżyć ilość zawartego w cholesterolu czy zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

S, M, L czy też może XL?

W zależności od masy jajek wyróżniamy te małe „S” (masa poniżej 53 g), średnie „M” (53-63 g), duże „L” (63-73 g) i bardzo duże „XL” (masa powyżej 73 g). Wielkość jajek zależy od wieku kury (starsze kury znoszą większe jajka), jej rasy, ale w pewnym stopniu również od oświetlenia. Latem, gdy dzień jest dłuższy kury znoszą jaja bardziej dorodne. Podobny efekt można osiągnąć wydłużając czas oświetlenia pomieszczeń, w którym przebywają kury.

O czym mówią cyfry kodu?

Producenci zobowiązani są do stemplowania jaj kodem oznaczającym numer wyróżniający producenta, zawierającym informację o kraju pochodzeniu jaj i metodzie hodowli. Najważniejsza dla konsumentów informacja o metodzie hodowli kur „zaszyfrowana” jest w pierwszej cyfrze kodu. Im niższa jest jej wartość, tym warunki hodowli kur są bardziej naturalne i humanitarne.

0 produkcja ekologiczna -  Kury hodowane są w sposób tradycyjny, musza mieć wolny wybieg, odpowiednią ilość miejsca w kurniku, żywione są wyłącznie pokarmem naturalnym.

1 wolny wybieg - Warunki hodowli są podobne jak w przypadku chowu ściółkowego, z tym, że dodatkowo w ciągu dnia kury mogą przebywać na świeżym powietrzu.

2 chów ściółkowy - Kury przetrzymywane są w kurniku, ale mają swobodę poruszania się. Określona powierzchnia kurnika musi być pokryta ściółką.

3 chów klatkowy- Kury hodowane są w zamkniętym pomieszczeniu, w specjalnych klatkach, nie mają możliwości przemieszczania się.

Nawet jeśli sposób hodowli nie wpływa istotnie na zawartość składników pokarmowych w jajach, to istnieje przekonanie, że kury hodowane w warunkach naturalnych, nie ograniczane w żaden sposób, są zdrowsze, mniej zestresowane, co przekłada się na wyższą jakość znoszonych jaj. Są jednak również argumenty przemawiające nad zasadnością chowu klatkowego. Zwolennicy tej metody uważają, że chów klatkowy pozwala nie tylko zmniejszyć koszty produkcji jaj (kury prawie w ogóle się nie poruszają, więc jedzą mniej paszy), ale również utrzymać lepszą higienę produkcji.

Trwałość i przechowywanie jaj

Jaja można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale ze względów praktycznych zaleca się przechowywać je w lodówce. Niska temperatura hamuje niekorzystne zmiany związane z działaniem drobnoustrojów bytujących na skorupce i rozkładem zawartych w jajkach składników odżywczych. Jeśli mamy wątpliwość co do świeżości zakupionych jaj, można to łatwo sprawdzić wybijając jajko na talerzyk. W jajku świeżym żółtko ułożone jest centralnie, nie ma żadnych plam czy skrzepów, białko natomiast jest jasne i gęste (nie rozlewa się). Niezawodnym wyznacznikiem świeżości jajka jest również jego zapach. Jaja zepsute (tzw. zbuki) mają odrażającą woń wynikającą z uwalniania się z nich lotnych związków siarkowych.

Perfekcyjnie ugotowane

Ugotować jajko potrafi każdy, jeśli jednak chcemy robić to w sposób doskonały powinniśmy pamiętać o paru podstawowych zasadach:
• Przed użyciem jajka powinno się umyć, aby usunąć z powierzchni skorupy zanieczyszczenia (brud, drobnoustroje).
• Jajka na miękko (takie są najlepiej strawne i przyswajalne) gotuje się 3-4 minuty, na półtwardo – 4-5 minut, natomiast na twardo – 8-10 minut. Nie należy gotować jajek dłużej, gdyż na skutek wydłużonego czasu działania wysokiej temperatury z białka wydziela się siarkowodór. Ten łącząc się z żelazem przyczynia się do powstania wokół żółtka sinozielonej otoczki, nadającej jajku niekorzystny wygląd, zapach i smak.
• Jajka przed gotowaniem warto odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Pozwala to zapobiec ich pękaniu podczas gotowania. W przypadku jaj wyjętych prosto z lodówki sposobem na uniknięcie pękania skorupek jest wkładanie jajek do zimnej wody i stopniowe ogrzewanie. Dodatkowo, aby białko nie wypłynęło w razie ewentualnego uszkodzenia skorupki, zaleca się gotowanie ich w wodzie z dodatkiem octu.
• Aby jajka łatwiej obierały się ze skorupek, należy dodać do wody, w której się gotują odrobinę soli.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl