fit.pl mobile logo

Czosnek, na przeziębienie

Nie jest przyprawą, ani ziołem – jest warzywem. Z powodzeniem wykorzystywanym w kuchni w celu podnoszenia smaku potraw. Małe ząbki służą jako lekarstwo i składnik kosmetyków. Odmiany kwitnące uprawia się jako roślinę ozdobną    

Czosnek, bo o nim mowa to warzywo znane i cieszące się popularnością już wiele tysięcy lat.

Starożytni używali go jako środka podnoszącego ducha, dodającego sił i odwagi. Podawano go egipskim budowniczym podczas pracy przy wznoszeniu piramid. Rzymscy żołnierze żuli czosnek przed walkami wręcz. Powszechnie czosnek uważano za roślinę posiadającą moce


Czosnek - pogromca bakcyli

Choć czosnek znano i ceniono od wielu lat, to dopiero w 1944 roku rozszyfrowano jego skład i poznano dokładnie substancje lecznicze. Wówczas wyizolowano substancje o nazwie: allicyna oraz trójsiarczek dwuallilu. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Oba związki działają też przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowe. Spektrum oddziaływania obejmuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Substancje te są niezwykle aktywne, a ich skuteczność przejawia się nawet w rozcieńczeniach typu 1:25 000. Do siarkowych związków lotnych (olejków czosnkowych) należy także allistatyna, która wykazuje wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego. Ponadto w czosnku obecne są cukry, błonnik, związki organiczne, flawonoidy, flawony, związki śluzowe oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne. Ząbki zawierają potas, selen, wapń, siarkę, fosfor, żelazo i magnez. Liście czosnkowe, czyli szczypior są zasobne w prowitaminę A oraz witaminy B, PP oraz C. Badania wskazują, że poszczególne odmiany czosnku mogą różnić się znacznie składem chemicznym, zawartością olejków. Zasobność główek jest pochodną terenu uprawy, np. czosnek z okolic górskich (Podhale) zawiera ponad 50% więcej olejków od czosnku typu nizinnego pochodzącego z obszarów Topoli Pińczowskiej.

Ząbek czosnku na zdrowie

O czosnku mówi się, że jest rośliną o wszechstronnym działaniu. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazuje właściwości naturalnego antybiotyku niszczącego populację bakterii chorobotwórczych w układzie pokarmowym i oddechowym. Zawarte w czosnku substancje aktywne wspomagają metabolizm tłuszczów w organizmie i przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto korzystnie wpływa na profil lipidowy podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” LDL, obniżając poziom trójglicerydów. Ponieważ obecne w świeżym czosnku substancje wzmagają produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, używa się go jako środka obniżającego poziom glukozy w chorych cierpiących na cukrzycę. Bardzo ostrożnie powinny go spożywać osoby ze skłonnością do hipoglikemii. Związki siarki obecne w ząbkach mobilizują białe krwinki do czynnej obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Ponadto czosnek działa pobudzająco na żołądek i wątrobę, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii. Warzywo to znosi kolki, bóle brzucha oraz oczyszcza krew. Stąd znajduje zastosowanie w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka przebiegających z zaburzeniami odczynu kwasowo-zasadowego pH żołądka oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek i preparaty z niego uzyskiwane zaostrzają apetyt i znajdują zastosowanie w leczeniu anemii i braku łaknienia.

Czosnek- przyprawa i konserwant

W kuchni stosuje się czosnek pod wieloma postaciami: świeży, suszony, sproszkowany, granulowany. Używa się go do przyprawiania potraw z owoców morza, drobiu, mięs czerwonych i białych. Znacznie podnosi walory smakowe mięs tłustych: wieprzowiny, baraniny. Sprawdza się jako dodatek aromatyczny do makaronów, gulaszy, zup, zapiekanek, sałatek i surówek. Bez czosnku nie obejdzie się wiele popularnych gatunków wędlin, np. kabanosy, salami. Dodatek czosnku do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, znacznie wzbogaca aromat potrawy. Bardzo dobrze komponuje się z serem białym, pomidorami, ogórkiem, sałatą, papryką, deepem jogurtowym typu „tzatziki”. Masło czosnkowe jest klasycznym dodatkiem do ślimaków, skorupiaków i filetów rybnych. Czosnek jest głównym składnikiem w produkcji "ailloli", francuskiego majonezu sporządzanego z jajek, oliwy z oliwek oraz zgniecionego, świeżego czosnku. Całe ząbki można sparzyć wrzątkiem lub upiec np. na ruszcie. Ostry smak czosnku podczas gotowania łagodnieje, zaś przypalona przyprawa nadaje potrawie gorzki posmak. Ząbki wrzucone na zbyt gorący tłuszcz nabierają ostrego, palącego smaku. Należy pamiętać, że nawet niewielka ilość czosnku wpływa na smak potrawy. Czosnek stosowany w kuchni służy nie tylko jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności. Dodany do zalewy zapobiega psuciu się mięsa, przetworów warzywnych.

Ciekawostka

"Cuchnąca róża" ma jednak pewną wadę: nietowarzyski zapach, na który jedynym antidotum jest spożywanie czosnku w samotności. W przeciwnym bowiem razie kochanek "odepchnie twe pocałunki i ucieknie od ciebie" – jak pisał starożytny mędrzec Horacy. Niektórzy w celu złagodzeniu zapachu czosnku zalecają żucie zielonej pietruszki lub kardamonu,

dr A. Czarnewicz – Kamińska

www.dieta.fit.pl
 

 



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl