Podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami

Gdy brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowy i zdrowy obiad, podpowiadamy przepis na pieczone podudzia drobiowe, podane w towarzystwie kolorowych warzyw i szparagów białych LeBaron. Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej
2021-05-07 00:00
Udostępnij
Podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami

Składniki (na 4 porcje):

· 1 kg podudzi z kurczaka

· 3 papryki (mogą być kolorowe)

· 2 czerwone cebule

· 1 ostra papryczka

· 1 kg małych młodych ziemniaczków

· świeży tymianek

Marynata:

· 1/2 szklanki sosu sojowego

· 2 łyżki oleju Rapso

· 2 łyżki miodu

· 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

· 1 łyżeczka słodkiej papryki

· 1/2 ostrej papryki

· 1/2 łyżeczki curry

· 1/3 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

· szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)

· sałata

Wykonanie:

1. Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut - w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Wyszoruj ziemniaki.

4. Papryki pokrój w grubszą kostkę.

5. Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.

6. Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.

7. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.

8. Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.