Czerwone mięso sprzymierzeńcem cukrzycy

Jak pokazują najnowsze badania amerykańskich naukowców, czerwone mięso nie służy zdrowiu w szczególności przyczynia się do rozwoju cukrzycy  
fit.pl
2011-08-17 00:00
Udostępnij
Czerwone mięso sprzymierzeńcem cukrzycy
dietsRyzyko zachorowania zwiększa się, gdy w naszym jadłospisie każdego dnia znajdzie się około 50 g przetworzonego czerwonego mięsa, tak twierdzą lekarze z Harvard School of Public Heath.

Znacznie mniej niebezpieczne jest mięso nieprzetworzone, które zawiera mniej dodatkowych substancji konserwujących, negatywnie wpływających nie tylko na rozwój choroby , ale również zwiększające ryzyko otyłości.

Na podstawie żywieniowych upodobań 442 tys badanych pracowników służby zdrowia lekarze zaobserwowali jak czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i jak wpływa na produkcję insuliny wśród badanych.

Okazało się, że zbyt duża ilość żelaza znajdująca się w czerwonym mięśnie podnosi poziom insuliny zwiększając ryzyko choroby.

W skład przetworzonego, czerwonego mięsa wchodzą niebezpieczne azotany, które reagują z innymi substancjami w przewodzie pokarmowym, powodując odkładanie toksyn a w konsekwencji podnosząc ryzyko zachorowania na raka.
Lekarze zalecają, by nie tylko zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa kosztem białego, ale również dbać o odpowiednie ilości warzyw, owoców, oraz pełnoziarnistych produktów.

www.senior.fit.pl